Ägglossning symptom : Alla möjliga symptom

Ägglossning är den tidpunkt i kvinnans cykel då äggstocken släpper ut ett ägg som är redo att befruktas i kvinnans kropp. Om inget preventivmedel används är detta utgångspunkten för en eventuell graviditet. Men oavsett om du vill bli gravid eller inte så kretsar hela kvinnans cykel kring ägglossningen.

Vilka är symptomen på ägglossning ? Hur kan jag främja ägglossning ? Clean-teamet förklarar vad du behöver veta om symptomen på ägglossning hos kvinnor.

Ägglossning symptom : Hur vet du om du har ägglossning ?

Det finns flera tecken som kan användas för att identifiera symptomen på ägglossning och den period då den inträffar :

 • En lätt smärta eller tyngd i underlivet : ett tryck till höger eller vänster
 • En känsla av uppblåsthet
 • Bukspänningar, ibland kraftiga
 • Lätt spänning i brösten
 • Genomskinligt, trådigt slem, lite som äggvita
 • En hög libido
 • En lätt temperaturhöjning på morgonen när man vaknar
 • Några droppar blod i trosorna (så kallad spotting) kan också vara ett symptom på ägglossning, men det är mycket sällsynt

Dessa symtom uppträder strax före och under ägglossningen. De varierar mycket från kvinna till kvinna: de kan vara mycket uttalade eller helt frånvarande. Om du har regelbundna menstruationer och inte tar preventivmedel betyder det att ditt ägglossningsdatum är regelbundet, även om du inte har några symtom.

Menstrosor

Vad är ägglossningssmärtor ?

Ägglossningen är mycket mindre smärtsam än menstruationen.

 • Det kan kännas lite pirrigt i underlivet, oftast på ena sidan av kroppen, men det gör sällan särskilt ont.
 • Vissa kvinnor lider av magkramper som kan vara intensiva.
 • Andra upplever uppblåsthet i buken, ett annat symptom som kan vara relaterat till ägglossning.

Smärtsamma ägglossningssymptom försvinner inom en dag eller två, ibland varar de bara några timmar.

Uppmärksamhet : Om du känner en mycket skarp och våldsam smärta i underlivet är detta inte ett symptom på ägglossning, utan ett gynekologiskt problem : till exempel ektopisk graviditet eller en brusten äggstockscysta. Sök genast upp en gynekolog eller ring en läkare.

 ägglossningssmärtor

Ägglossning symptom och mens symptom, vad är skillnaden ?

Vissa av de symptom som upplevs under ägglossningsperioden kan förväxlas med premenstruellt syndrom (PMS), som förebådar menstruation. Det är inte alltid lätt att skilja på dem eftersom PMS kan börja mer än en vecka före menstruationen, ibland mycket snart efter ägglossningen.

Fysiska symtom

I båda fallen :

 • Du kan drabbas av uppblåsthet, smärta i underlivet och en känsla av svullnad.
 • Du kan också ha spända och smärtsamma bröst.

Huvudvärk är däremot inte ett typiskt symptom på ägglossning. I stället är de en föregångare till menstruationen : de kallas katamenial migrän, som hos vissa kvinnor börjar en dag eller två före menstruationen.

Psykologiska symtom

De psykologiska symtomen vid ägglossning skiljer sig också från dem vid PMS. Stämningen kan vara mycket olika vid dessa två tidpunkter i den kvinnliga cykeln.

 • Ibland finns det en lätt depression strax före menstruationen, man känner sig irriterad, orolig och trött.
 • Omvänt är symptomen på ägglossning positiva : du känner dig ofta frisk och energisk vid denna tidpunkt.

Menstrosa

Hur vet du när du har ägglossning ?

Vid graviditet sker befruktningen den dag då ägglossningssymptomen är tydligast. För att kunna identifiera denna dag och förutse den är det nödvändigt att kunna placera den i menstruationscykeln.

Förstå den kvinnliga cykeln och dess symtom

Du kan ha cykler på 25, 28 eller 35 dagar : i alla fall sker ägglossningen ungefär 14 dagar före nästa menstruation. Den första delen av din cykel kommer att vara längre om du har långa cykler, men den andra delen, efter ägglossningen, kommer alltid att pågå i ungefär 14 dagar (det kan skilja några dagar, högst 2 eller 3).

Under den första delen av cykeln kan två symtom på föreägglossning observeras :

 1. en temperatur under 37 °C på morgonen när man vaknar
 2. gradvis uppkomst av slem i livmoderhalsen.

Symptomen efter ägglossning motsvarar en lätt temperaturökning, något över 37 °C på morgonen när man vaknar. Slemmet försvinner mycket snabbt. I vissa cykler kan det inte förekomma någon ägglossning: detta kallas en anovulatorisk cykel. Symtomen på ägglossning uppträder inte i en cykel utan ägglossning och menstruationen är mycket försenad.

Bra att veta : Om du vill mäta din temperatur för att bättre kunna avgöra när du har ägglossning, kan gynekologen eller barnmorskan förklara hur du gör detta på ett korrekt sätt.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.