Bruna flytningar innan mens

Mellanblödningar är blödningar som inträffar före menstruationen. Blödningen kan vara röd, brun eller en blodblandad flytning. Det är vanligt att du blöder lite före och efter din menstruation. Du kan också få blödningar under ägglossningen. Detta beror dock inte nödvändigtvis på ett problem.

Men vad är orsaken till blödningen ? Är det ett tecken på sjukdom eller graviditet ? Vi tar reda på det i den här artikeln !

Bruna flytningar : definition 

Bruna flytningar är flytningar av gammalt blod från könsorganen. Detta är slem från livmoderhalsen som blandas med gammalt blod (som inte längre är rött utan brunt eftersom det har oxiderats i kroppen).

Vad orsakar bruna flytningar innan mens ?

Hos kvinnor utan preventivmedel kan det helt enkelt vara ett av symptomen på ägglossning. Bruna flytningar innan mens under ägglossning är ganska ovanligt och inget skäl till oro, men det kommer att vara en något rosa urladdning.

Hos kvinnor som använder hormonella preventivmedel kan denna bruna flytningar uppstå när : 

  • Till följd av felaktig användning eller felaktig hormonbalans av detta preventivmedel. Bruna flytningar innan mens som uppstår under en normal cykel eller vid preventivmedel som t.ex. p-piller kan helt enkelt vara ett tecken på att p-pillret har glömts bort eller förkommit. I det här fallet är det en liten mängd blödning från livmodern som övergår till en brun urladdning. Ett dåligt balanserat p-piller kan också orsaka blödning.
  • Beroende på i vilket sammanhang de uppstår kan de också vara ett tecken på irritation av livmoderhalsen, bäckeninflammation, polyper eller annan livmoderpatologi.
  • Efter 45 års ålder kan de vara ett tecken på klimakteriet. Men i det här fallet åtföljs de ibland av andra symtom som störningar i menstruationscykeln, värmevallningar eller plötsliga humörförändringar. 

Menstruation

Vad ska man göra om man får bruna flytningar med p-piller ?

Om blödningen inträffar medan du tar p-piller och upprepade gånger, utan att du missar ett piller, kan det betyda att p-pillret inte är riktigt lämpligt för patienten (till exempel för mycket eller för lite).

Det är då lämpligt att överväga att använda ett annat piller eller till och med ett annat preventivmedel för att eliminera det bruna flytningar. 

Bruna Flytningar

Vad ska du göra om du har en smärtsam eller illaluktande flytning ?

Om det bruna flytningar åtföljs av andra symtom (smärta i bäckenet, sveda, onormal lukt, klåda etc.) bör man kontakta en läkare eftersom det kan vara ett tecken på infektion (mykos, vaginos etc.) eller på godartad livmoderpatologi (t.ex. polyp eller fibroid) som bör övervakas.

Förekomsten av associerad smärta måste absolut utesluta en graviditet (önskad eller inte) eftersom risken för ektopisk graviditet, även om den är sällsynt, är en medicinsk nödsituation. Läkaren måste då undersöka dig, hitta ursprunget till det bruna flytningar och föreslå en lämplig behandling.

När din menstruation är sen och ersätts av ett brunaktigt flytningar, vanligtvis tillsammans med smärta i underlivet, kan man misstänka en risk för graviditet eller till och med en utomkvedshavandeskap. I detta fall måste patienten behandlas skyndsamt.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.