Hur påverkar stress menstruationen ?

Försenade eller uteblivna menstruationer : menstruationscykeln är beroende av hormoner vars bräckliga balans kan rubbas av olika faktorer. Först och främst stress, det moderna samhällets verkliga gissel, vars förödande effekter på kroppen drabbar många kvinnor.

Hur påverkar stress menstruationen ? Vi går igenom de olika effekter som denna stora cykelstörare kan ha på vår menstruation.

Stress, hormoner och menstruationscykeln : den infernaliska trion

För att hantera stress utsöndrar kroppen ett antal hormoner utöver de normala nivåerna. Dessa inkluderar utsöndring av adrenalin (med smeknamnet krigshormon) och kortisol (med rätta kallat stresshormon). Det är detta andra hormon, kortisol, som vi ska titta på. 

Under normala omständigheter är kortisol, som produceras av binjurarna, ett viktigt hormon som reglerar blodsocker och blodtryck, hjälper till med benutvecklingen och fungerar som ett naturligt antiinflammatoriskt medel. Vid stress frisätts kortisol i stora mängder, vilket bland annat kan påverka följande :

 • Progesteron- och östrogensekret (minskat progesteron och ökat östrogen med potentiella effekter på ägglossningen)
 • Produktionen av GABA, en neurotransmittor som kan minska smärta (minskad GABA-produktion med potentiella effekter på PMS)
 • Sköldkörtelfunktionen (kortisol dämpar TSH-sekretionen och hindrar sköldkörteln från att producera T4-hormon, vilket kan påverka äggstockarnas funktion).

Amenorré : kan stress stoppa menstruationen ?

Långvarig exponering för allvarlig stress kan leda till att menstruationen helt uteblir. Amenorré är när menstruationen uteblir i mer än tre månader i följd. Andra psykologiska faktorer kan förklara detta fenomen och det är ibland svårt att skilja våra mentala tillstånd åt : chock, depression, ångest.

Menstruation

Innan man tänker på stress är det i alla fall nödvändigt att utesluta vissa fysiska orsaker :

 • Graviditet (för att vara säker, tveka inte att ta ett graviditetstest)
 • Långvarig amning (vi talar om amning amenorré, då kvinnor inte har någon menstruation eller ägglossning)
 • Hormonella preventivmedel (p-piller, hormonell spiral, implantat kan minska blödningen eller till och med orsaka utebliven menstruation)
 • Kirurgiska ingrepp i livmodern (curettage, konisering, amputation av livmoderhalsen...)
 • Tidig eller fysiologisk menopaus
 • Ovariedystrofi eller polycystiskt ovariesyndrom
 • Autoimmuna sjukdomar (typ I-diabetes, lupus, myasthenia, Crohns sjukdom, reumatoid artrit...)
 • Anorexi (avsaknad av menstruation drabbar cirka 90 % av anorektiska patienter)

Är det möjligt att få en lätt menstruation på grund av stress ?

Psykisk stress kan påverka äggstockarna. Den här gången handlar det om ovarieinsufficiens, vilket leder till ett svagt flöde under perioden. Fenomenet uppträder främst vid den första menstruationen i puberteten eller vid klimakteriet. Även om lätt blödning inte i sig är ett problem kan dessa symtom hjälpa oss att identifiera djupare problem som kan leda till komplikationer.

Stress menstruation

Oregelbundenhet och störningar när stress påverkar längden på din cykel

Är din menstruationscykel oregelbunden ? Varar den ibland 45 dagar och ibland 15 ? Om du märker av denna oregelbundenhet ibland behöver du inte oroa dig. Men om detta fenomen kvarstår är det nödvändigt att konsultera en gynekolog, eftersom dessa oregelbundenheter i hormonerna kan vara kopplade till förekomsten av en äggstockscysta eller polycystiskt ovariesyndrom. Om ingen fysisk sjukdom diagnostiseras antas stress vara orsaken till din oregelbundna menstruationscykel.

Att aldrig veta när du får din mens kan få mer eller mindre problematiska konsekvenser. För det första kan det faktum att du hela tiden måste vara på alerten öka din stress ytterligare och leda till att du hamnar i en ond cirkel. Om menstruationerna inträffar för ofta och nära varandra riskerar du dessutom att bli utmattad, särskilt på grund av den regelbundna förlusten av järn.

Återigen är det bästa att rådgöra med en specialist som kan hjälpa dig att hitta den bästa medicinen tills du lyckas minska din stress.

Vad kan man göra åt stress ? 

Den goda nyheten om stressrelaterade cykelstörningar är att de är reversibla! I allmänhet finns det ingen anledning att vara orolig ! Om din oregelbundna cykel är mycket viktig kan din gynekolog föreslå smärtstillande medel, hormonbehandling eller till och med antidepressiva medel. Oftast återhämtar sig cykeln av sig själv när stressen försvinner.

Stress

Det bästa sättet att hantera situationen är att behandla stressproblemet vid roten. Eftersom det är nästan omöjligt att stänga av alla källor till stress är den bästa strategin att minska stresskällorna och ta hand om sin hälsa på ett naturligt sätt.

För att behandla effekterna av stress på menstruationscykeln (inklusive den ökända PMS-smärtan), varför inte vända sig till alternativ medicin som homeopati, akupunktur, fytoterapi eller aromaterapi ? En hälsosammare livsstil kan också vara till nytta.

Mens

Detta är ett tillfälle att säga adjö till cigaretter, alkohol och kaffe och säga hej till kosttillskott som magnesium och vitamin B6 ! Regelbunden motion kan också hjälpa dig att lindra stress och återställa harmonin mellan kropp och själ : yoga, avslappningsterapi, tai chi, qi gong eller meditation.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.