Förstå din mens efter förlossningen

Du är så upptagen med att ta hand om barnet att du kanske inte har tänkt på att din mens kommer tillbaka och att du måste börja använda preventivmedel igen. 

Sömnbrist, stygn, lochia (menstruationsliknande flytningar som uppstår efter förlossningen) och amning kan påverka din sexlust och det är helt normalt.

Så om du inte vill ha ett nytt barn väldigt snabbt och vill bli gravid igen omedelbart är det en bra idé att lära dig lite fakta om din menstruation och fertilitet efter en graviditet.

När kommer min menstruation att börja igen ?

Detta är mycket varierande - om du enbart ammar ditt barn kommer det att fördröja återkomsten av din menstruation med flera månader i genomsnitt, vanligtvis tills du slutar amma

Om du ger ditt barn flaskmat med modersmjölksersättning kan din första mens börja mycket tidigare, 5 eller 6 veckor efter födseln.

Under de första dagarna och veckorna efter förlossningen kommer du att få ett blodutflöde som kallas "lochia". 

Till en början liknar de ganska mycket tungt menstruationsblod. Under de kommande dagarna kommer de gradvis att ändra färg från klarrött till rosa och bli mer vattniga. 

Denna urladdning blir vanligtvis vit eller gul efter cirka tio dagar och minskar sedan gradvis och upphör, även om vissa kvinnor kan fortsätta att ha en liten mängd blödning under de följande veckorna.

Förändrad mens efter graviditet

Hur kommer min mens att vara ?

När du börjar amma mindre eftersom ditt barn börjar äta fast föda - vanligtvis när antalet amningar minskar till cirka tre per dag - eller när du också använder modersmjölksersättning, kan du få en lätt blödning - en lätt, oregelbunden menstruation.

Om din menstruation återkommer medan du ammar delvis kan den vara lättare, tyngre eller mer oregelbunden än vad du var van vid. Ibland kan det förekomma blodproppar i din blodförlust - detta beror vanligtvis på inre ärrbildning efter förlossningen och blir bara ett problem om propparna kvarstår i en vecka eller mer, eller om de är mycket stora. I så fall bör du uppsöka en läkare.

Om din mens inte återkommer flera månader efter det att du slutat amma ska du kontakta din läkare som gör en kontroll och utesluter en ny graviditet.

Menstrosor

När ska jag börja tänka på preventivmedel ?

Det är viktigt att veta att du inte behöver vänta på att få tillbaka din mens för att använda preventivmedel, eftersom ägglossningen (äggstockarnas produktion av ägg) i genomsnitt sker två veckor före mens.

Du kan alltså bli gravid igen redan innan din menstruation återkommer.

Det bästa rådet är att använda preventivmedel varje gång du har sex efter förlossningen.

Du bör ha diskuterat dina preventivmetoder med en läkare innan du lämnade förlossningsavdelningen - men om du inte har gjort det, boka en tid hos din läkare så snart som möjligt. Detta är ett viktigt beslut som inte kan skjutas upp.

Preventivmedel

Rekommenderade preventivmetoder efter förlossningen

Diskutera de bästa preventivmetoderna med din läkare. Om du ammar kan det kombinerade p-pillret vara olämpligt för dig eftersom det minskar amningen.Ett p-piller med enbart gestagen kan vara ett bättre alternativ. Du kanske vill använda andra preventivmetoder : manliga kondomer, implantat, spiraler, vaginala ringar, plåster, långtidsverkande injektioner etc.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.