Ömma bröstvårtot : Komplett Guide

Ömma bröstvårtot

Ömma i bröstvårtot är vanligt hos kvinnor. De är i allmänhet hormonella och bör inte vara särskilt oroväckande om de förblir lokaliserade. Om de uppstår under amning rekommenderas det dock att du utan dröjsmål kontaktar din gynekolog eller barnmorska.

I den här artikeln får du reda på de möjliga orsakerna till dessa smärtor ! 

Ömma bröstvårtot inte gravid

Du kan ha bröstsmärta utan att nödvändigtvis vara gravid. Det finns flera möjliga orsaker till dessa smärtor utanför graviditeten.

Klimakteriet eller före klimakteriet

Det bör noteras att runt 45-50 års ålder upplever vissa kvinnor stora förändringar i hormonnivån i blodet, med en störning i cykeln. Detta kallas för före klimakteriet och sedan klimakteriet. Bokstavligen, upphörande av menstruation.

Denna period kan vara särskilt fysisk för vissa kvinnor med :

 • Svår smärta i bröstet
 • Sömn- och humörstörningar
 • Värmevallningar

Smärta vid amning

Under amning kan kvinnor uppleva smärta i bröstet :

 • När mjölken kommer in 
 • Om brösten är svullna
 • Om mjölkkanalerna är blockerade
 • Eller vid mastit (en bakterieinfektion), som kan vara hyperalgesisk (en inflammation i bröstkörteln, eller till och med en bakterieinfektion)

Smärta före menstruationen 

Hormonnivåerna varierar under en menstruationscykel. Denna variation i progesteron- och östrogennivåerna kan orsaka bröstsmärta. En till två veckor före cykelns början kan man vanligtvis observera svullnad i brösten och smärta.

Cyklisk bröstsmärta tenderar att minska med graviditet eller efter klimakteriet.

Icke-cyklisk ömma bröstvårtot

Oftast är det hormonerna i samband med menstruationscykeln som är orsaken. I dessa fall ökar brösten i storlek och blir hårda, strama, svullna och smärtsamma (milda till måttliga). Detta är normalt. Men även andra faktorer kan orsaka bröstsmärta. Dessa omfattar följande :

 • Förekomst av bröstcystor eller bröstknölar (en rörlig massa som är mer smärtsam när den är stor)
 • Trauma på brösten
 • Tidigare bröstkirurgi
 • Användning av vissa mediciner (t.ex. infertilitetsbehandlingar eller p-piller, hormoner, antidepressiva medel etc.)
 • Bröstets storlek (kvinnor med stora bröst kan uppleva smärta)
  eller smärta från bröstväggen, hjärtat eller de omgivande musklerna som har strålat till brösten.

Observera att bröstcancer vanligtvis inte är smärtsamt. Men om tumören är stor kan den orsaka smärta.

Ömma bröstvårtot ingen mens

En utebliven menstruation kan ibland orsaka ömhet i brösten, flytningar från brösten, viktnedgång och smärta i underlivet. Detta är vanliga symtom som inte bör oroa dig.

Det finns också andra orsaker till ömma bröstvårtot ingen mens. Du kan hitta dessa orsaker ovan.

Ömma bröstvårtot och flytningar

Ömma bröstvårtot och flytningar kan normalt uppstå under de sista veckorna av graviditeten eller efter förlossningen, under mjölkproduktionen. Det kan också orsakas av stimulering av bröstet hos kvinnor som varken är gravida eller ammar, särskilt när de är i barnafödande ålder. 

Det är normalt en tunn, grumlig, mjölkaktig eller nästan genomskinlig vätska. Den kan dock ha en annan färg, grå, grön, gul eller brun. Ett blodigt utsläpp är onormalt.

Utseendet på dessa onormala utsläpp varierar beroende på orsaken. Sjuklig flytning kan åtföljas av andra avvikelser, t.ex. hudindragning, svullnad, rodnad, skorpbildning, sårbildning och navelbildning (indragning) av bröstvårtan. (En bröstvårta är navelbunden om den drar inåt och inte återgår till sitt normala läge efter stimulering).

Om flytning sker spontant i endast en bröstvårta (utan stimulering) anses det vara onormalt.

Ömma bröstvårtot klimakteriet

Mastodyni, även känd som ömma bröstvårtot under klimakteriet, är en vanlig sjukdom hos kvinnor. Det kan vara ensidigt eller bilateralt. Mastodyni resulterar vanligtvis i svullna bröst med ökad känslighet i bröstvävnaden, vilket ger upphov till smärta. Det är ofta hormonellt betingat och vissa specialister tror att det kan främja utvecklingen av bröstcancer.

I de flesta fall är mastodyni relaterat till hormonella obalanser. Det är därför de är vanliga under klimakteriet. 

Vilka är lösningarna för att lindra smärta ?

Mastodyni upplevs ofta som en riktig prövning av kvinnor som lider av det. Det finns dock vissa behandlingar eller tips som kan hjälpa till att minska smärtan.

Allopatiska lösningar

När smärtan verkligen är handikappande och endast under strikt medicinsk övervakning kan mastodyni lindras med allopatisk behandling.

I de flesta fall är orsakerna till bröstsmärta hormonella, så det är här behandlingen ligger. Hormonbehandling, t.ex. hormonersättningsterapi, är ofta den första behandlingen för kvinnor i klimakteriet.

Naturliga lösningar

Det finns många växter som har en reglerande effekt på hormoner. Följaktligen bidrar dessa växter också till att minska bröstsmärta som orsakas av hormonella obalanser. De vanligaste växterna är :

 • Nattljusolja, som är rik på omättade fettsyror (GLA)
 • Salvia, som dock är förbjuden för kvinnor med en historia av hormonberoende cancer
 • Chasteberry
 • Maskros, för att minska vävnadsstockningar
 • Soja, eftersom den är rik på fytoöstrogener
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.