Ont i äggstockarna : orsaker och lösningar

Ibland förekommer ont i äggstockarna, särskilt runt ägglossningen, vilket är helt normalt och inget att oroa sig för. Om smärtan är svår och inte försvinner kan du behöva uppsöka en läkare. 

Cystor, eller vätskefyllda blåsor, som bildas på äggstockarna är vanliga orsaker till smärta i äggstockarna.

I den här artikeln hittar vi de möjliga orsakerna och lösningarna ! 

Vad orsakar ont i äggstockarna ?

Smärta i äggstockarna kan orsakas av olika faktorer av varierande betydelse. Bland dem finns följande :

  • Ägglossning
  • Menstruation, särskilt vid endometrios
  • Ovariecystor eller polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)
  • Sexuella relationer
  • Tidig graviditet eller ektopisk graviditet
  • IVF 
  • Spiral

Menstrosor

Ovulationsrelaterad smärta

Hos kvinnor är det ganska vanligt att smärta i äggstockarna uppstår under ägglossningsperioden (mitt i cykeln). Detta är den tidpunkt då äggstocken stöter ut ägget, vilket kan leda till smärta som vanligtvis är cyklisk, eftersom den inträffar vid samma tidpunkt varje månad. De är vanligtvis korta och varar inte längre än en dag.

Smärta i äggstockarna på grund av menstruation

Smärta i äggstocken, ibland mer diffus i underlivet och/eller ländryggen, kan också förekomma dagen före och under den första dagen av menstruationen.

Smärtan kan till och med vara mer intensiv hos kvinnor med endometrios. Dessa smärtor, som kallas dysmenorré, är i allmänhet inte särskilt alarmerande och försvinner snabbt efter att man tagit en smärtstillande eller antiinflammatorisk medicin.

Polycystiskt äggstockssyndrom

Ont i äggstockarna kan förstärkas om du lider av polycystiskt äggstockssyndrom (PCOS).

PCOS orsakas av en hormonell obalans, antingen i äggstockarna eller i hjärnan, som utlöser en ökad utsöndring av testosteron (manligt hormon) och orsakar en överproduktion av cystor. Den smärta i äggstockarna som orsakas av PCOS är dock relativt varierande från kvinna till kvinna.

Smärta orsakad av infektion

Sexuellt överförbara infektioner (STI) kan, om de inte behandlas snabbt, orsaka en infektion i äggledarna som kallas PID. Detta kan leda till en abscess i äggstocken som åtföljs av smärta. I det här fallet kan du få hög feber och ett kraftigt flytningar (vanligtvis gulaktiga och purulenta) och behandlingen kräver antibiotika.

Menstrosor

Hur kan man lindra smärta i äggstockarna ?

För att lindra ont i äggstockarna kan du applicera en värmekälla på underlivet, t.ex. en varmvattenflaska. Du kan också ta en varm dusch eller ett varmt bad för att slappna av.

För att snabbt lindra smärtan kan du ta smärtstillande medel som paracetamol eller icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (om dessa läkemedel inte är kontraindicerade).

Självmedicinering rekommenderas däremot inte, utan det är bättre att konsultera en läkare eller en gynekolog för att ställa en diagnos som gör att du kan få reda på den verkliga orsaken till din smärta i äggstockarna. Han eller hon kan sedan ordinera andra läkemedel eller olika typer av tester, t.ex. laboratorietester : till exempel en vaginal svabb (för att kontrollera om det finns en infektion) eller ett ultraljud av bäckenet.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.