Ont i nedre delen av magen : vilka är orsakerna ?

Urin-, mag- eller könsinfektion, endometrios, äggstockscystor, utomkvedshavandeskap : ont i nedre delen av magen kan ha många orsaker. 
Ta reda på alla möjliga orsaker nu !

Ont i nedre delen av magen : var finns smärtan ?

Underlivet avser bäckenet, både hos män och kvinnor. Hos kvinnor innehåller underlivet blåsan, livmodern, äggstockarna och slutet av matsmältningskanalen, rektum.

Nedre buksmärta hos kvinnor : orsaker

Smärta i underlivet hos kvinnor kan ha olika orsaker :

  • I livmodern kan man tänka på menstruationssmärtor eller endometrios i livmodern, dvs. adenopiose. Smärta under menstruation i samband med kronisk smärta eller smärta vid samlag bör få dig att först tänka på endometrios. Det finns också endometrit, dvs. inflammation i livmodervävnaden, som kan uppstå efter ett ingrepp i livmodern, t.ex. en abort, en curettage, insättning av en spiral eller efter en förlossning. En spiral som har flyttat sig kan också orsaka smärta.
  • Det finns alla infektionspatologier som kallas övre genitala infektioner, t.ex. salpingit, som avser en infektion i äggledarna.
  • I äggstockarna kan en stor cysta vara smärtsam och om smärtan är skarp och våldsam kan det bero på att cystan har vridits. Mikropolytiska äggstockar kan ge en matt värk som kan förvärras vid samlag.
  • I mindre utsträckning kan ägglossningen upplevas som smärtsam av vissa kvinnor.
  • På urinnivå kan cystit orsaka smärta i bäckenet, men framför allt brännande urinering och mycket frekvent urineringstvång. Det kan också finnas njursten i urinledaren.

Menstrosor

Nedre buk- och ryggsmärta : varför ?

En gynekolog bör konsulteras, som gör en vaginal undersökning för att avgöra om smärtan kommer från gynekologiska, urin-, matsmältnings- eller osteoartikulära sfärer. 

Ett ultraljud kommer att göras liksom ett blodprov för att utesluta en infektionspatologi, i vilket fall CRP, infektionsproteinet, kommer att vara förhöjt.

Smärta i underlivet under graviditeten : varför ?

Under första trimestern tyder sammandragningsliknande smärtor med blödning på ett hotande missfall, förutsatt att du är säker på att det rör sig om en graviditet som inplanterats i livmodern (embryo som syns på ultraljud). 

Annars bör du tänka på en ektopisk graviditet om du har smärta i bäckenet, särskilt med blödning, i början av graviditeten.Det finns också urinvägsinfektion, som under graviditeten inte ger många tecken, men som kan få allvarliga konsekvenser, t.ex. för tidig förlossning.

Andra smärtor från och med andra trimestern är ofta parietala smärtor, dvs. smärtor i bukväggens muskler och ligament. Livmodern har fördubblats i storlek, så den främre bukväggen kommer att vara spänd.

Senare under graviditeten, när muskelfibrerna blir längre, kommer kvinnan paradoxalt nog att känna mindre spänning med en större mage. Under den tredje trimestern kan smärta i väggen bero på Lacôme-syndromet, en slags tendonit i rectus abdominis-musklerna. Utanför graviditeten och under graviditeten bör blindtarmsinflammation övervägas vid högersidig smärta. 

Smärta i magen

När ska man kontakta en läkare ? 

Det är nödvändigt att konsultera en läkare när ont i nedre delen av magen är svår, om ett enkelt smärtstillande medel inte hjälper, om det finns feber, om det finns andra tecken som en tvivelaktig vaginal urladdning, blödning, brännande vid urinering.

Vilka behandlingar ? 

Om det bara är sammandragningar kan du ta paracetamol. Utöver detta är behandlingarna etiologiska, dvs. beroende på orsaken.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.