Ont i nedre delen av magen för en kvinna : Komplett Guide

Om du är kvinna och har ont i nedre delen av magen är du inte ensam. Buksmärtor är ett vanligt symptom hos kvinnor, men det är viktigt att inte ignorera dem. Smärta i underlivet kan vara ett tecken på allvarliga hälsoproblem och kräver omedelbar läkarvård. Vi förklarar allt i den här Komplett Guide !

Ont i nedre delen av magen kvinna : symtom

Symtomen kan variera beroende på den underliggande orsaken till smärtan. Här är några av de vanligaste symptomen på ont i nedre delen av magen för en kvinna : 

 • Skarp smärta : Smärta i underlivet kan vara skarp och kan kännas på en sida eller i hela området.
 • Smärta under sex : Kvinnor kan uppleva smärta i underlivet under sex, vilket kan vara ett tecken på ett gynekologiskt problem.
 • Smärta vid urinering : Kvinnor kan uppleva smärta vid urinering om smärtan orsakas av en urinvägsinfektion eller en sexuellt överförbar sjukdom.
 • Smärta under menstruation : Smärta i underlivet kan vara mer frekvent eller svårare under menstruation.
 • Illamående och kräkningar : Om smärta i underlivet orsakas av ett matsmältningsproblem kan kvinnor uppleva illamående och kräkningar utöver smärta.

Ont i nedre delen av magen och ryggen för en kvinna

Om du är kvinna och har ont i nedre delen av magen och ryggen är du inte ensam. Dessa smärtor kan ha många orsaker, allt från mindre infektioner till allvarligare problem. Det är viktigt att förstå de möjliga orsakerna till dessa smärtor så att de kan behandlas effektivt.

Ont i nedre delen av magen och ryggen är ofta förknippade med vanliga kvinnoproblem, t.ex :

 • Smärtsamma menstruationer : Mensvärk är vanliga hos kvinnor och kan orsaka smärta i underlivet och ryggen.
 • Graviditet : Smärta i nedre delen av magen och ryggen är vanligt hos gravida kvinnor på grund av livmoderns tillväxt och den extra vikten.
 • Urinvägsinfektioner : Urinvägsinfektioner är vanligare hos kvinnor än hos män och kan orsaka smärta i nedre delen av magen och ryggen.
 • Vaginalinfektioner : Vaginalinfektioner som bakteriell vaginos och candidas kan orsaka smärta i nedre delen av magen och ryggen.
 • Cystor i äggstockarna : Ovariecystor är vätskefyllda säckar som bildas på äggstockarna och kan orsaka smärta i nedre delen av magen och ryggen.

Om du har ont i delen av magen och ryggen är det viktigt att vidta åtgärder för att lindra smärtan och behandla den bakomliggande orsaken. Du kan börja med att ta receptfria smärtstillande medel för att lindra smärtan. Men om smärtan är svår eller ihållande är det viktigt att du går till din läkare för att få en korrekt diagnos och behandling.

Om du har en historia av urin- eller vaginalinfektioner ska du se till att du dricker tillräckligt med vatten och kissar ofta för att förhindra infektioner. Att upprätthålla en balanserad kost och träna regelbundet kan också bidra till att förebygga smärta i underlivet och ryggsmärta hos kvinnor.

Nedre buksmärta hos kvinnor : orsaker

Smärta i underlivet hos kvinnor kan ha olika orsaker :

 • I livmodern kan man tänka på menstruationssmärtor eller endometrios i livmodern, dvs. adenopiose. Smärta under menstruation i samband med kronisk smärta eller smärta vid samlag bör få dig att först tänka på endometrios. Det finns också endometrit, dvs. inflammation i livmodervävnaden, som kan uppstå efter ett ingrepp i livmodern, t.ex. en abort, en curettage, insättning av en spiral eller efter en förlossning. En spiral som har flyttat sig kan också orsaka smärta.
 • Det finns alla infektionspatologier som kallas övre genitala infektioner, t.ex. salpingit, som avser en infektion i äggledarna.
 • I äggstockarna kan en stor cysta vara smärtsam och om smärtan är skarp och våldsam kan det bero på att cystan har vridits. Mikropolytiska äggstockar kan ge en matt värk som kan förvärras vid samlag.
 • I mindre utsträckning kan ägglossningen upplevas som smärtsam av vissa kvinnor.
 • På urinnivå kan cystit orsaka smärta i bäckenet, men framför allt brännande urinering och mycket frekvent urineringstvång. Det kan också finnas njursten i urinledaren.

Menstrosor

Nedre buk- och ryggsmärta : varför ?

En gynekolog bör konsulteras, som gör en vaginal undersökning för att avgöra om smärtan kommer från gynekologiska, urin-, matsmältnings- eller osteoartikulära sfärer. 

Ett ultraljud kommer att göras liksom ett blodprov för att utesluta en infektionspatologi, i vilket fall CRP, infektionsproteinet, kommer att vara förhöjt.

Smärta i underlivet under graviditeten : varför ?

Under första trimestern tyder sammandragningsliknande smärtor med blödning på ett hotande missfall, förutsatt att du är säker på att det rör sig om en graviditet som inplanterats i livmodern (embryo som syns på ultraljud). 

Annars bör du tänka på en ektopisk graviditet om du har smärta i bäckenet, särskilt med blödning, i början av graviditeten.Det finns också urinvägsinfektion, som under graviditeten inte ger många tecken, men som kan få allvarliga konsekvenser, t.ex. för tidig förlossning.

Andra smärtor från och med andra trimestern är ofta parietala smärtor, dvs. smärtor i bukväggens muskler och ligament. Livmodern har fördubblats i storlek, så den främre bukväggen kommer att vara spänd.

Senare under graviditeten, när muskelfibrerna blir längre, kommer kvinnan paradoxalt nog att känna mindre spänning med en större mage. Under den tredje trimestern kan smärta i väggen bero på Lacôme-syndromet, en slags tendonit i rectus abdominis-musklerna. Utanför graviditeten och under graviditeten bör blindtarmsinflammation övervägas vid högersidig smärta. 

Smärta i magen

När ska man kontakta en läkare ? 

Det är nödvändigt att konsultera en läkare när ont i nedre delen av magen är svår, om ett enkelt smärtstillande medel inte hjälper, om det finns feber, om det finns andra tecken som en tvivelaktig vaginal urladdning, blödning, brännande vid urinering.

Vilka behandlingar ? 

Om det bara är sammandragningar kan du ta paracetamol. Utöver detta är behandlingarna etiologiska, dvs. beroende på orsaken.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.