P-piller mens mitt i kartan

Du är mitt i din p-piller kartan och har märkt att du blöder lite utanför din mens ? Detta fenomen, som kallas "spotting", är mycket vanligt och i de flesta fall inte allvarligt. Men det kan vara ett tecken på en sexuellt överförbar infektion (STI).

Vi förklarar allt för dig !

Vad är spotting ?

Blödning utanför menstruationen kallas i medicinska termer "metrorrhagia". De är mer kända under det engelska namnet "spotting". Spotting är en källa till oro för kvinnor och är en av de vanligaste orsakerna till att de söker gynekolog. Detta leder till att de också slutar ta p-piller.

P-piller mens mitt i kartan : orsaker

Spotting är oftast relaterat till p-pillrets hormonella verkan, särskilt under de första tre till sex månadernas användning. När det gäller kombinerade orala preventivmedel (östrogen + progesteron) beror denna blödning huvudsakligen på att du missat ett piller.

När det gäller mikrodoserade piller eller piller som endast innehåller progestiner kan denna oväntade blödning dock inträffa även om man inte glömmer pillret. Andra hormonella preventivmedel som implantat, vaginala ringar eller spiraler kan också vara aktuella.  

Om den onormala blödningen kvarstår i mer än tre månader, trots byte av preventivmedel, eller om den blir kraftig, är det tillrådligt att gå till en gynekolog för ytterligare undersökning.

Detta beror på att spotting kan vara ett tecken på en godartad gynekologisk sjukdom, t.ex. en livmoderfibroid, polyp eller cysta.

Det kan också vara det första symptomet på allvarligare tillstånd som klamydia, en könssjukdom som i 90 % av fallen inte upptäcks och som kan leda till infertilitet och hiv-infektion om den inte behandlas.

Blödning kan också vara ett tecken på cancer i livmoderslemhinnan eller livmoderhalsen.

Mens med p-piller : när ska man konsultera 

P-piller

Den första reaktionen hos en ung kvinna som tar p-piller och som klagar över blödning utanför sin menstruation är att leta efter en klamydiainfektion, särskilt om fläckarna inte beror på att hon missat ett piller.

Om undersökningen visar att det inte finns någon infektion försöker läkaren ta reda på om blödningen kan orsakas av en massa i livmodern eller en cancerpatologi.

En ultraljudsundersökning kan då beställas. Ett livmoderhalsutstryck kan också vara till hjälp för att ställa diagnosen.

Hur slutar man p-piller mens mitt i kartan

Intermenstruella blödningar hos kvinnor som tar p-piller beror i de flesta fall på en olämplig hormondosering. Man kan därför föreslå att man byter preventivmedel.

  • Om fläckarna beror på en klamydiainfektion kommer läkaren att skriva ut en enda antibiotikakur. Denna behandling ska tas av sexpartnern/erna under de senaste två månaderna. 
  • Om det rör sig om en fibroid, polyp eller cysta kan det vara nödvändigt med kirurgisk behandling. Vid cancer kommer ett vårdprotokoll som är anpassat till patienten att upprättas.
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.