Sanningen om perioder när du använder preventivmedel (piller, lapp, spiral, implantat, ring)

Preventivmedel

Är perioder under preventivmedel ”riktiga” eller ”falska” perioder ? Ska vi blöda på ett piller, lapp eller spiral ? Clean ger dig en kort guide till din preventivperiod (med eller utan hormoner) för att svara på dessa frågor !

Menstruationsperioder, de verkliga

Väl. Till att börja med kommer jag att förklara reglerna för dig i 2-2. Menstruationscykeln är att: en gång i månaden lämnar ett ägg dina äggstockar och går mot en av dina två äggledare. Samtidigt tjocknar endometrium. Målet är att välkomna ett möjligt befruktat ägg #babyalert.

Om ägget inte befruktas skiljer sig livmoderns foder med ägget. Din kropp blir av med den, med den extra bonusen av överflödig vävnad och blod : det här är period, de verkliga. Detta är en naturlig process som sker i genomsnitt en gång var 28 : e dag (detta varierar ofta!) Fram till klimakteriet. Din cykel kan vara mer eller mindre lång och regelbunden, det är därför jag också skrev till dig en liten artikel om reglernas tidsmässighet.

Å andra sidan är "falska" perioder inte relaterade till ägglossning utan helt enkelt till att ta hormoner, ofta som en del av preventivmedel eller under klimakteriet.

I grund och botten undertrycker hormoner ägglossningen och därför den verkliga perioden. Det kan dock öka din livmoderfoder något. Den senare kan därför börja blöda, vilket kan förväxlas med de "riktiga" period.

P piller

Piller 

Haaa piller. Det är fortfarande föremål för debatt och även om andelen kvinnor som tar p-piller minskar stadigt är det fortfarande den mest använda preventivmetoden.

Bra att veta, inte alla piller är desamma. Det finns olika typer av piller, och dina kroppsreaktioner kan variera beroende på vilken du tar (#logic, när du håller oss). Men kom inte i panik, än en gång, Clean förklarar allt för dig :

  • "Regler förstod" p-piller a.k.a det kombinerade hormonella p-piller

Om du tar ett östrogen-gestagen-piller (som de flesta förskrivna piller), har du valt duoformeln aka två hormoner: östrogen och progesteron (3). Vi fortsätter i duoläget. Detta piller kan tas på två olika sätt: kontinuerligt (= utan att stoppa) eller omväxlande.

# 1: det alternativa läget

Med det här alternativet tar du ditt piller 21 dagar i rad och slutar sedan i 7 dagar. Det är under denna lediga vecka som din "falska" period kommer att äga rum. Med andra ord riskerar du blödning eftersom din endometrium kommer att tjockna lite när du tar hormoner, kom ihåg ;)

# 2: "kontinuerligt" läge

Med det här alternativet tar du förpackningen med 28 tabletter kontinuerligt utan att stoppa under din cykel och mellan dina förpackningar. När den ena är klar är det lätt, du går vidare med den andra.

Dessa förpackningar innehåller aktiva tabletter (= med dina flickvänner hormonerna) OCH icke-aktiva (= placebo = utan hormoner).

Dessa sista tabletter är inte värdelösa, långt ifrån det. De har verkligen effektiviteten av ett godis (med andra ord noll), men de hjälper dig att fortsätta: utan att ta piller är det mindre "troligt" att du glömmer att starta en ny remsa !

När du tar dessa hormonfria tabletter bör din ”felaktiga period” regler bör komma med samma mekanism som för plattan numero uno.

#goodtoknow : om du väljer detta piller, ska du blöda varje månad. Men vissa kvinnor tar det kontinuerligt för att undvika att ha sin "falska" period : om du kedjer blodplättarna utan att ta en paus eller ta placebotabletterna, ska du normalt inte blöda.

Den enda nackdelen ? Om du har tagit p-piller i tre till fyra månader kan oförutsägbar liten blödning uppstå (detta är inte alltid fallet) (2). Om det här verkar konstigt eller bara besvärande, tveka inte att prata med din läkare.

  • "Ingen period" p-piller 

Det p-piller som endast tar progestin tas kontinuerligt. Varje blisterförpackning innehåller 28 aktiva tabletter, endast med progesteron. Det finns inget stopp mellan dynorna. Så i princip finns det ingen blödning heller. DRÖMMEN.

Men var försiktig, blödning kan fortfarande förekomma och mer oregelbundet än med kombinerade preventivmedel.

Detta piller är särskilt lämpligt för kvinnor som ammar eller för dem där östrogen är kontraindicerat.

P-piller

Implantatet

Implantatet är lite nytt. Den kom först in i kvinnornas liv 1983 i Finland.

Dess fördel ? Vi satte den på plats och i tre år, och förresten talar vi inte mer om det, kort sagt, det kräver mindre organisation än p-piller !

Gemensamt för p-piller är att det fungerar ungefär som ett progestin-piller = kontinuerligt. Progestogenet i implantatet har en dubbel effekt. Det "sovnar" ägglossningen och det tunnar ut endometrium. Som ett resultat blöder endometrium lite (för vem säger tunn endometrium, säger lätt blödning), men ofta. Om blödningar är mycket frekventa eller dagligen kan det vara nödvändigt att se en läkare.

Menstrosor

IUD

Story point först 🤓 Den första IUD tillverkades av silkesmask (1910). Han var inte särskilt framgångsrik och ersattes snabbt. Läkarna Oppenheimer och Ota satte en mer detaljerad på marknaden mellan 1927 och 1966. Sedan dess finns det två typer av IUD : den hormonella spiralen och kopparspiralen. Båda placeras i livmodern i 5 till 10 år och är alltid "T" -formade.

  • Den hormonella IUD

Normalt bör den hormonella lUD minska volymen av din menstruation. Anledningen ? Genom att diffundera ett progestin (levonorgestrel) minskar det endometriumets tjocklek (= livmoderns väggar) och därmed blödning! Dessa bör vara knappa eller till och med obefintliga. Oroa dig inte om du fortfarande har mindre blödning i tre månader efter att din hormonella IUD har implanterats. Det är den tid det tar för din kropp att acklimatisera sig till denna främmande kropp ! 

  • Koppar IUD

Koppar IUD innehåller inte hormoner. Så det påverkar inte dina hormoner och din cykel. Det är koppar i spiralen som påverkar spermierna. Det minskar deras rörlighet och gör dem mindre livskraftiga i livmodern (3). Därför går de inte tillbaka upp röret, där det befruktbara ägget är.

Koppar orsakar en inflammatorisk reaktion i livmodern och förändrar slemhinnan i endometrium. Ofta orsakar det mer blödning och mer intensiv smärta, särskilt under de första månaderna efter installationen.

#WatchOut : Det passar alla kvinnor som redan har haft sex, förutom om hon har kontraindikationer. Bland dessa är de “riktiga” perioder som är för tunga, långa och / eller smärtsamma. Om du är orolig, prova en annan typ av preventivmedel: kopparspiralen kan förvärra dessa symtom.

IUD

Plåstret

Nej, vi pratar inte om nikotinplåstret utan om ett preventivmedelplåster. Det är väldigt enkelt: det är som ett plåster som håller fast vid din hud (på magen, axlarna eller nedre delen av ryggen men ALDRIG nära ett bröst). Den innehåller hormoner (östrogen + progestin), som "passerar genom huden och gradvis passerar in i blodomloppet" (4), särskilt för att blockera ägglossningen. Fördelen är att du, precis som preventivmedelsimplantatet, lämnar dig ensam i 3 veckor.

Var tredje vecka sätter du in en ny och den fjärde veckan, inget behov av en lapp (även om du förblir skyddad förstås!). Det är här blödningen = "falsk" period visas (som i fallet med ett preventivpiller som inte tas kontinuerligt). Under de första månaderna kan spotting förekomma, som efter antagandet av alla preventivmedel.

Plastret

Den vaginala ringen

Det är en 5,4 cm diameter mjuk plastring som du kan placera dig själv längst ner i slidan (som om du satte på en tampong !). 

Det går så här: du lämnar det på plats i tre veckor och tar bort det själv i slutet av den fjärde veckan, samma dag i veckan som du satte in det!). Vid den tiden ska du ha din "fel" period. Och sju dagar senare satte du in en annan ! Du kommer att skyddas under dessa fyra veckor, utan att behöva oroa dig för det under de första 3 !

Den innehåller två typer av hormoner: ett östrogen-gestagen + ett gestagen. När du har tagit på den absorberas hormoner genom slemhinnan, passerar i blodet och hämmar ägglossningen som p-piller !

#WatchOut: preventivringen har 99,71% effektivitet förutsatt att du inte glömmer att sätta tillbaka en efter veckan och att den inte utvisas under sex eller om du har ont i livmodern (nedgången i livmodern till vaginalen hålighet) eller kronisk förstoppning. Om så är fallet bör du skölja av det med ljummet vatten och sedan sätta tillbaka det på plats. Om det är ur din vagina i mer än 3 timmar, bör du vidta samma försiktighetsåtgärder som efter att du har glömt p-piller i mer än 12 timmar.

vaginala ringen

Ibland är preventivmedel inte lämpligt !

Nu när du vet allt om den ”riktiga” (= ingen ägglossning, hormonfria) och ”falska” perioder (= tar hormoner) blir det lättare för dig att förstå ursprunget till din blödning. Du kommer också att bättre kunna upptäcka onormal blödning, vilket kan innebära att din preventivmedel inte är rätt för dig eller att det finns ett annat problem. För att vara säker, tveka inte att rådfråga din gynekolog som leder dig till en annan preventivmedel och / eller undersökningar.

Faktum är att det viktiga är att känna till din kropp + de olika typerna av preventivmedel för att välja det bästa alternativet ! Även här kommer en hälso- och sjukvårdspersonal alltid att kunna råda dig bättre.

Och när det gäller komfort kan du alltid räkna med att din Clean förblir torr, oavsett om din menstruation är "sann" eller "falsk" ! L.O.V.E

Källor

(1) Science&vie
(2) Destinationsante
(3) Gynandco
(4) ChoisirSaContraception

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.