Plötsligt oregelbunden mens

Din menstruation kan vara som ett urverk, och sedan, bam, kommer något från ingenstans som rubbar allt ! Det kan vara svårt att veta vad som händer inom oss utan att förstå människokroppens komplexitet, och vi har bara några få tecken som kan hjälpa oss, till exempel vad blodet säger oss när vi har mens.

Här är några orsaker till att din menstruation kan bli oregelbunden och tips om hur du kan få tillbaka den !

Vad är en oregelbunden menstruation ?

Att ha oregelbundna menstruationer är en förändring i längden på din menstruationscykel. Om dina menstruationer är oregelbundna innebär det att de oftast är tidiga eller sena.

En genomsnittlig menstruationscykel varar i 28 dagar, men det är helt normalt att den kan vara lite kortare eller längre än så. Mellan 21 och 35 dagar anses vara hälsosamt.

Efter puberteten får många människor en regelbunden cykel med ungefär lika långa perioder mellan menstruationerna. Men även när din menstruation har fått en rutin är det inte ovanligt att din cykel varierar med några dagar varje gång.

Vi råder dig att kontakta en läkare om :

  • Dina menstruationer blir plötsligt oregelbundna och du är under 45 år
  • Du har mens oftare än var 21:e dag eller mer sällan än var 35:e dag
  • Dina menstruationer varar mer än 7 dagar vardera
  • Det är en stor skillnad (minst 20 dagar) mellan din kortaste och längsta menstruationscykel
  • Du har oregelbundna menstruationer och har svårt att bli gravid

Plötsligt oregelbunden mens : orsaker

Orsaker till plötsligt oregelbunden mens är varierande och kan bero på olika områden. Låt oss upptäcka alla möjliga orsaker tillsammans ! 

Hormonella förändringar

Både menstruationen och klimakteriet innebär stora hormonella förändringar i kroppen. Om du går igenom något av dessa är det osannolikt att dina menstruationer kommer att vara regelbundna.

Om din menstruation är oregelbunden i början av menstruationen kommer den sannolikt att lugna ner sig när din kropp vänjer sig vid menstruationen.

Om dina menstruationer blir mer oregelbundna när du närmar dig medelåldern kan det vara ett tecken på att de håller på att avta och snart kommer att upphöra helt och hållet. Alla kroppar är naturligtvis olika och klimakteriet kan börja tidigare eller senare i livet.

Byte av preventivmetod

Om du nyligen har börjat eller slutat använda hormonella preventivmedel är det troligt att din menstruationscykel kommer att förändras tills din kropp har anpassat sig till den nya normen.

Om du inte har använt preventivmedel på ett tag men känner att din menstruation är oordnad på grund av detta, ska du boka en tid hos en läkare för att diskutera eventuella problem.

Viktminskning eller viktökning

Om du går ner eller ökar i vikt, särskilt om du går ner eller ökar mycket på kort tid, kan det leda till förändringar i längden och frekvensen av dina menstruationer.

Rent allmänt är det viktigt att se till att du är aktiv men inte överaktiv, att undvika att äta för mycket (eller för lite) och att fokusera på hälsosamma livsstilsförändringar i stället för bantning som får din vikt att gå i otakt.

Alla har dock olika kroppar. Det finns mycket motstridig och ofta skadlig information om viktkontroll. Det är bara du som vet om din viktökning eller viktnedgång är rätt för din kroppstyp. Om du tycker att du går ner eller upp i vikt för snabbt, eller om du har andra problem med din kost, tala med din läkare.

Stress

När det gäller att ändra din menstruationscykel kan stress vara en viktig faktor. Om du är stressad just nu kan det vara bra att ta dig tid att hitta ett sätt att reglera dina känslor dagligen. Allt handlar om perspektiv, och kroppen styr också hur vi känner oss, även om du inte kan ändra de yttre omständigheterna, som för tillfället.

Det finns saker du kan göra för att avstressa din kropp, som att ta en promenad i naturen, yoga eller ta ett bad. Oavsett vad som får dig att må bättre, se till att du tar dig tid för dig själv och laddar upp dina batterier.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.