Kan man bli gravid när man har mens ? Vad du behöver veta

Du frågar dig själv "Kan man bli gravid när man har mens ?" och du gör rätt i att ställa denna fråga ! Mens är en mycket speciell tid, så du måste veta vad du ska göra för att undvika att bli gravid under din mens.

Även om det ofta sägs att sex när du har mens minskar risken för att bli gravid : undantag är inte ovanliga. Här är några förklaringar.

Kan man bli gravid när man har mens ?

Det är möjligt att bli gravid före eller efter ägglossningen. Om din menstruationscykel varar i 25-28 dagar har du normalt sett ägglossning två veckor före den första dagen av din nästa menstruation (dagen för befruktning). Eftersom du har sex under din menstruation är risken liten men inte noll.

Det är mindre risk att bli gravid under din menstruation, men det är inte omöjligt. Det är lättare att bli gravid under ägglossningen. Ägglossningen inträffar vanligtvis cirka 14 dagar innan nästa menstruation börjar

Vid oskyddat sex kan spermier dock överleva i upp till en vecka i livmodern eller äggledarna. Lösningen är att använda kondom om du inte vill bli gravid under din menstruation.

Menstrosor

Vad du behöver veta om menstruationscykeln och ägglossning

Först och främst är det viktigt att förstå hur menstruationscykeln fungerar.

I genomsnitt varar cykeln 28 dagar, men det varierar mycket från kvinna till kvinna och från cykel till cykel. Vissa kvinnor har cykler på 25 dagar, andra har cykler på 35 dagar, vissa har mycket regelbundna cykler som sedan kan bli mer oregelbundna. För att du ska kunna orientera dig är den första dagen av din menstruation den första dagen i din cykel.

Ägglossningen inträffar dock vanligtvis i mitten av cykeln, på dag 14 för 28-dagarscykler (och oavsett hur lång cykeln är, är den andra delen mellan ägglossning och menstruation alltid 15 dagar). Det är då kvinnor är mest fertila och har störst chans att bli gravida.

Men om ägget inte befruktas sjunker nivåerna av östrogen och progesteron, livmoderslemhinnan lossnar och slemhinnan blöder : detta är fenomenet menstruation, som varar i genomsnitt fem dagar (men varierar från person till person). Man kan därför fråga sig : "Kan man bli gravid när man har mens ?"

Gravid

Teoretiskt sett kan du inte bli gravid under din menstruation, med vissa undantag

Teoretiskt sett kan du inte bli gravid under de första dagarna av din menstruation.

Detta kan dock inte generaliseras alls, eftersom vi utgår från en 28-dagarscykel, där kvinnan har ägglossning på den 14:e dagen, vilket innebär att hon på den första och andra dagen av sin menstruation är för långt ifrån ägglossning för att bli gravid, eftersom slemhinnan inte är redo att ta emot ett befruktat ägg.

I själva verket beror det på :

  • cykelns längd
  • mens längd
  • spermiernas överlevnadstid i könsorganen

Undantagen där kvinnor blir gravida under sin menstruation är inte så sällsynta !

Vagina

Mens är inte ett preventivmedel

Risken för att bli gravid under perioden är därför begränsad, men inte noll. Du bör verkligen inte ta några risker, särskilt inte när du är ung och fertil! Menstruation är inte ett preventivmedel.

Vi vet att spermatozoer kan vara levande i könsorganen i 5-7 dagar. Om vi tar exemplet med en kvinna som har sex i slutet av sin menstruation och får ägglossning kort därefter, kan hon ändå bli gravid !

Cyklarna har inte alltid samma regelbundenhet från en gång till en annan och även om du känner din kropp väl kan det vara svårt att fastställa din ägglossning.

Menstrosor

Är det möjligt att bli gravid med p-piller eller spiral ?

Oavsett om du tar p-piller eller spiral finns det en preventiv eller anti-nidatorisk åtgärd. Normalt sett kan du inte bli gravid i dessa fall, varken under den "mens" av veckan då du slutar ta p-piller eller utanför den.

Men se upp, det finns inget preventivmedel som är 100 % pålitligt. Så om du inte får din mens när du ska få den bör du snabbt testa dig.

Spiral

Hur undviker man graviditet ?

Sammanfattningsvis är det viktigt att vara vaksam, även om menstruationen är den period av cykeln då det är minst sannolikt att bli gravid.

För att säkerställa att du inte blir oönskad graviditet rekommenderas därför att du använder effektiva preventivmedel.

Det finns orala hormonella preventivmedel i form av plåster eller implantat, spiraler, kondomer (eller avhållsamhet).

Det är viktigt att upprepa : även om det är mycket olika från en kvinna till en annan och från en ålder till en annan, är sex under menstruationen inte en 100-procentig garanti för att du inte blir gravid, så om du vill ha effektiva preventivmedel ska du prata med din vårdgivare (läkare, gynekolog, barnmorska) för att hitta det som passar dig bäst.

Regresar al blog

Deja un comentario

Ten en cuenta que los comentarios deben aprobarse antes de que se publiquen.