Fruktansvärt ont vid ägglossning

De flesta kvinnor känner ingen smärta när de har ägglossning, men vissa kvinnor har smärta som sträcker sig från en stickande smärta i magen till obehag när ägget lämnar äggstocken. Smärtan kan vara tillfällig eller vara i flera dagar. Smärtan är ofarlig och kan lindras med receptfria läkemedel.

Men vad ska man göra vid fruktansvärt ont vid ägglossning ? Låt oss upptäcka lösningarna i denna artikel !

Vad är ägglossning ?

Äggen lagras i äggstocken i strukturer som kallas folliklar. När en äggstocksfollikel har utvecklats tillräckligt mycket spricker den och släpper ut en mogen äggcell i äggledaren för befruktning.

Det utdrivna ägget stannar i äggledaren i en eller två dagar i väntan på att bli befruktad av en spermie. Om befruktningen uteblir börjar den sönderfalla. Detta orsakar sedan den vaginala blödning som kallas menstruation.

Menstruation är helt enkelt att en stor del av endometriet (livmoderns inre slemhinna), som har utvecklats och förberett sig för att ta emot embryot, avlägsnas eller avlägsnas. Eftersom graviditeten inte har ägt rum, avges endometriumet i form av blödning och signalerar en ny cykel.

Det är troligare att en kvinna blir gravid strax före ägglossningen, samma dag eller omedelbart därefter. När ägget har kommit ut ur follikeln överlever det i cirka 24 timmar i det kvinnliga reproduktionssystemet.

Menstrosor

Fruktansvärt ont vid ägglossning : symtom och varaktighet

Kvinnor som upplever fruktansvärt ont vid ägglossning har vanligtvis obehag i nedre delen av buken (bäckensmärta), ofta på ena sidan, höger eller vänster, beroende på vilken äggstock som har släppt ut ägget.

Vissa kvinnor har ägglossning från samma äggstock medan andra kvinnor har växelvis ägglossning varje månad. Detta kan variera från kvinna till kvinna och till och med från cykel till cykel för samma kvinna.

Andra vanliga symtom, förutom buksmärta, är följande :

  • Smärta i bröstet
  • Smärta i ländryggen, runt njurarna
  • Smärta i benen
  • Obehag i höften
  • Tarmgaser (uppblåsthet i buken)
  • Muskelvärk
  • Smärta i magen
  • Smärta i benet

Smärtan mellan menstruationerna kan vara från några timmar till flera dagar. I de allvarligaste fallen kan kramper och/eller ett lätt flytningar uppstå.

ägglossning

Orsaker till smärta i nedre delen av buken

Det finns flera teorier om orsakerna till smärtsam ägglossning. De mest efterfrågade är följande :

  • Strax före ägglossningen kan follikeltillväxten göra äggstockens yta ovid och orsaka smärta
  • Om follikeln som omger ägget brister vid tidpunkten för ägglossningen kan det orsaka blödning. Man tror att detta kan vara orsaken till att bukhinnan irriteras, vilket orsakar det obehag som upplevs

Bäckensmärtor vid ägglossning kan vara svåra, men de är inte allvarliga och är inte ett tecken på någon sjukdom.

Faktum är att kvinnor som upplever det kan ha en fördel när de planerar eller undviker graviditet, eftersom smärtan fungerar som en referens för det exakta ögonblicket för ägglossning och därmed den period då fertiliteten är som störst.

Menstrosor

Hur lindrar man smärtsam ägglossning ?

Om du har fruktansvärt ont vid ägglossning, det finns flera lösningar för att lindra dessa smärtor. I allmänhet behövs ingen behandling, eftersom det inte är ett allvarligt problem och inte orsakar mycket obehag. I vissa fall är smärtan vid ägglossning dock intensiv eller varar länge. I sådana fall kan smärtstillande medel övervägas.

Eftersom smärtan är lindrig och tillfällig föredrar många kvinnor att inte ta något och vänder sig till homeopati eller huskurer. Till exempel kan man lindra obehaget genom att placera en varmvattenflaska på buken. Massage med eteriska oljor kan också bidra till att återställa välbefinnandet.

Läkaren kan ordinera orala preventivmedel för att förhindra ägglossning och på så sätt hjälpa till att minska smärtan. Om besvären är för stora kan gynekologen göra en bäckenundersökning för att se om orsaken inte ligger någon annanstans.

Regresar al blog

Deja un comentario

Ten en cuenta que los comentarios deben aprobarse antes de que se publiquen.