Gravid eller mens på gång

Finns det tecken på menstruation eller mensvärk redan i början av graviditeten ? Det är en fråga som oroar dig. Det är svårt att veta vad som är vad, särskilt när symtomen på premenstruellt syndrom ofta liknar mensvärk "utan menstruation".

Hur vet du om du är gravid eller mens på gång ? Vi förklarar allt i den här artikeln !

Gravid eller mens på gång : premenstruellt syndrom 

Detta syndrom, även känt som PMS, är relaterat till nedgången i kvinnans östrogen- och progesteronnivåer. Den kännetecknas av både fysiska och känslomässiga symtom som börjar två till sju dagar före menstruationen. Dessa symtom kan variera i intensitet från en kvinna till en annan och kallas premenstruell dysforisk störning.

Detta naturliga fenomen är kopplat till ägglossning och menstruationscykeln. Det beror närmare bestämt på att östrogenutsöndringen sjunker medan progesteronet stiger, för att sedan sjunka i sin tur när det inte sker någon befruktning, dvs. en eventuell graviditet.

Flera faktorer kan bidra till PMS och förvärra symtomen : hormonella faktorer, genetiska anlag, men också sömnbrist, stillasittande livsstil, fetma, stress, rökning och en ohälsosam och obalanserad kost.

Symptom på PMS eller tecken på tidig graviditet ?

Det är inte alltid lätt att veta om du är gravid eller mens på gång. Det finns dock vissa saker som kan hjälpa dig att skilja dem åt. 

Några dagar före menstruationen upplever mellan 20 och 50 % av kvinnorna symtom som oftast yttrar sig i form av följande :

  • Mer eller mindre intensiv trötthet
  • Migrän och huvudvärk
  • Irritabilitet, ångest och humörsvängningar av varierande svårighetsgrad
  • Spänningar i brösten
  • Svullen mage, magsmärta och kramper
  • Vätskeretention och en känsla av tunga ben
  • Illamående eller hungerkänslor
  • En uppblossning av akne, så kallade menstruationsfläckar

Dessa tecken på menstruation liknar mycket tecken på tidig graviditet. Bröstömhet eller kramper är vanliga symtom när en kvinna blir gravid, vilket är anledningen till att de kan vara förvirrande när menstruationen kommer sent.

Regresar al blog

Deja un comentario

Ten en cuenta que los comentarios deben aprobarse antes de que se publiquen.