Gravid : Komplett Guide 2023

Gravid Guide

Om du är gravid eller planerar att bli gravid är den här guiden för dig !

Att vara gravid kan vara en fantastisk upplevelse, men det kan också vara en tid av osäkerhet. De förändringar som graviditeten medför väcker många frågor och bekymmer. Därför är det så viktigt att få rätt information. Vår guide är här för att hjälpa dig !

Gravid symptom

De första symptom på graviditet är : 

  • Avsaknad av en eller flera menstruationscykler 
  • Hårdare, större eller mer smärtsamma bröst vid beröring. Mörkare, mer rundade bröstvårtor. Fler eller större Montgomery's tubercles (små körtlar på areola)
  • Illamående eller kräkningar (uppstår vanligtvis efter några veckor av graviditeten)

När graviditeten fortskrider kan andra symtom dyka upp, både internt, externt och psykiskt.

Inre symtom

Graviditet orsakar också inre tecken som t.ex :

  • Huvudvärk
  • Överdriven saliv, särskilt vid en första graviditet
  • En metallisk smak i munnen
  • Halsbränna eller gastroesofageal reflux
  • Känslighet i tandköttet
  • Frekvent urinering. Livmodern växer och trycker på blåsan
  • En vit, smärtfri, luktfri vaginal flytning som kan vara tung

Yttre symtom

Graviditet kan också märkas på utsidan av kroppen. Externa tecken är till exempel :

  • Acne
  • Vattenansamling eller ödem (svullnad) i fotleder, ben eller ansikte
  • Uppkomsten av åderbråck (skadade vener där blodet flyter dåligt). De uppstår vanligtvis runt den sjunde månaden och yttrar sig som en känsla av tyngd eller klåda
  • Utseendet av graviditetsmasken (chloasma), mörka fläckar i ansiktet, främst i pannan, näsan, kindbenen och hakan, efter exponering för solen

Om du har mer än ett symptom rekommenderar vi att du tar ett graviditetstest för att bekräfta eller inte bekräfta en eventuell graviditet.

Gravid Symptom

Gravid vecka för vecka

Låt oss gå ut på ett prenatalt äventyr ! Låt oss följa de viktigaste stegen i graviditeten vecka för vecka.

Gravid vecka 1

När du är en vecka in i din graviditet vet du inte om det ännu, men en liten varelse börjar redan formas inom dig. Du är redan i din tredje vecka av amenorré, och detta är början på den första graviditetsmånaden.

De biologiska tecknen på graviditet är ännu inte uppenbara, men en rad förändringar sker redan hos den blivande mamman. I det här skedet kan vi inte riktigt tala om en bebis ännu, utan bara om ett ägg som börjar få ett lugnt bo.

Vare sig du redan (omedvetet) befinner dig i denna första vecka eller om du bara vill nå den, är det också dags att anta goda vanor när det gäller din livsstil ! 

Gravid vecka 2

Efter den första veckan, som går utan några egentliga manifestationer, går den andra graviditetsveckan i stort sett på samma sätt : fortfarande inga egentliga symtom.

Men din intuition talar till dig och mikrosensationer väcker tvivel hos dig. Du känner att något är på gång. Så det är dags att ta graviditetstestet ! Inuti var du inte väntad och processen tar sin gång.

Från ett ägg är du nu ett väletablerat embryo som gradvis kommer att utvecklas under de följande veckorna. Efter graviditetstestet och dess bekräftelse är det dags för dig att vara försiktig och återgå till en hälsosam livsstil.

Gravid vecka 3

I början av den tredje graviditetsveckan bör ditt tillstånd ha bekräftats. Om du fortfarande är osäker är det dags att göra de nödvändiga testerna (urin- och blodprover) för att officiellt ansluta dig till klubben av blivande mödrar.

Detta ger dig en bättre förståelse för de olika förändringar som sker i din kropp, men också i ditt mentala tillstånd. Hormonerna är redan igång och de första symptomen är vanligtvis redan kännbara.

På insidan finns det ingen väntan på dig; embryot utvecklas mycket snabbt och mer och mer varje dag. Från och med nu måste du verkligen börja sätta dig in i en framtida förälders situation.

Gravid vecka 4

Du är nu i din fjärde graviditetsvecka, den sjätte veckan av amenorré. Du börjar sakta vänja dig vid denna lilla varelse som du knappt kan känna och vars närvaro börjar förändra ditt liv.

Barnet börjar komma till rätta, även om dess storlek och vikt fortfarande är mycket liten. För mamman innebär den första månaden det första mötet med gynekologen. Nu börjar det prenatala äventyret.

Gravid vecka för vecka

Illamående gravid

Illamående och kräkningar är vanliga under graviditetens första trimester. Ungefär 75 % av de blivande mödrarna kommer att drabbas av illamående och 50 % kommer att få kräkningar. Även om det ibland kallas morgonkräksjuka kan det uppstå när som helst på dagen.

När börjar och slutar illamående under graviditeten ? 

Illamående och kräkningar börjar vanligtvis efter 3-8 veckor av graviditeten och upphör i slutet av den första trimestern. Vissa kvinnor kan dock drabbas fram till den 20:e graviditetsveckan. I sällsynta fall kan obehaget fortsätta till efter förlossningen.

Illamående och kräkningar är vanligtvis ofarliga för både mamma och barn. I vissa fall kan illamående och kräkningar dock minska den gravida kvinnans livskvalitet. Om hon inte kan äta kan hon dessutom gå miste om vissa näringsämnen och bli uttorkad. Därför är det viktigt att vidta åtgärder för att minska dessa symtom.

Vad orsakar illamående ?

Enligt experter är det troligt att illamående och kräkningar orsakas av de hormonella förändringar som sker i början av graviditeten. Trötthet och känslomässiga faktorer kan också vara inblandade.

Vissa gravida kvinnor är mer benägna att drabbas av illamående och kräkningar :

  • Mödrar som är gravida med tvillingar eller trillingar
  • Kvinnor som har haft illamående eller kräkningar under en tidigare graviditet
  • De vars mamma eller syster hade illamående eller kräkningar under graviditeten
  • Kvinnor som lider av åksjuka eller migrän

Hur behandlar man illamående ?

Vissa alternativa behandlingar kan hjälpa till att lindra illamående och kräkningar.

  • Ingefära sägs ha en lugnande effekt på magen. Studier har visat att det är effektivt för att minska illamående. Det rekommenderas att ta 250 mg ingefärakapslar 4 gånger om dagen. Deras effektivitet varierar dock från ett märke till ett annat. Det är därför bättre att be apotekaren om råd. Färsk ingefära eller en infusion av riven ingefära skulle också vara effektiv, men det är svårare att kontrollera dosen.
  • Vitamin B6-tillskott kan också hjälpa till att lindra illamående under graviditeten.
  • Akupunktur och akupressur har rapporterats vara effektiva för att minska illamående och kräkningar. Det finns särskilda armband som trycker på en specifik punkt på handleden.

Hur många veckor är man gravid

Du kan beräkna hur långt du har kommit i din graviditet utifrån datumet för den första dagen av din senaste menstruation. Genom att veta hur många veckor du är gravid kan du också få en uppfattning om när du kommer att föda. Genom att använda tekniken med den första dagen av din menstruation kan du ta reda på hur långt du har kommit i din graviditet och därmed vilket datum din förlossning kommer att äga rum. För att göra detta lägger du helt enkelt till 280 dagar till den första dagen av din senaste menstruation.

Denna metod är dock endast tillförlitlig om du har en regelbunden 28-dagars menstruationscykel. Om du inte har en regelbunden menstruationscykel på 28 dagar kommer beräkningen inte att vara korrekt. Med denna metod betraktas menstruation och ägglossning som de två första veckorna av graviditeten. De regler (formler) som följer gör det faktiskt möjligt att göra ändringar för att få mer exakta resultat. Eftersom tillförlitligheten hos denna metod beror på hur regelbunden din menstruation är, är det svårt att få ett 100 % tillförlitligt resultat.

Naegele-regeln

Detta är den mest kända regeln för att beräkna förfallodagen. Om cykeln är 20-45 dagar lång, baseras regeln på följande formel :

Första dagen av den sista menstruationen + 280 dagar = förväntat datum för förlossning.

Denna regel bygger på att den normala menstruationscykeln är 28 dagar lång och att ägglossningen inträffar den 14:e dagen efter att cykeln har börjat. För en kvinna med en kortare cykel kommer beräkningen alltså att uppskatta förfallodagen tidigare. Om kvinnan däremot har en längre menstruationscykel kommer det beräknade leveransdatumet att vara senare.

Mittendorf- och William-regeln

Denna Mittendorf-William-regel bygger på följande formel :

För primigravida : Första dagen av sista menstruationsperioden - 3 månader + 15 dagar = förväntat datum för förlossning.

För kvinnor som redan har fött barn : första menstruationsdagen - 3 månader + 10 dagar = förväntat datum för förlossning.

Denna regel innebär alltså ett tillägg på 8 dagar för kvinnor som bär sitt första barn och 3 dagar för flerpariga kvinnor, i motsats till Naegele-regeln.

Det här händer om du röker när du är gravid ?

Rökning har negativa effekter på graviditeten och barnets utveckling. Därför rekommenderas gravida kvinnor att inte röka. Här är svaren på de vanligaste frågorna om rökning under graviditeten.

Får jag röka under graviditeten ?

Det rekommenderas att du inte röker under graviditeten eller utsätter dig för andras rök, eftersom rökning skadar fostret under utvecklingen. Detta beror på att kemikalierna i tobak hindrar barnet från att få allt det behöver för att växa ordentligt. Kolmonoxid minskar till exempel mängden syre som når barnet.

Även ett litet antal cigaretter kan ha en negativ inverkan. Ju mer en gravid kvinna röker, desto större är dock riskerna. Fördelarna är större om den gravida kvinnan slutar röka under första trimestern. Men även under den tredje trimestern är det fortfarande bra att sluta röka.

Det är alltså aldrig för sent att sluta röka eller åtminstone minska rökningen. Faktum är att även en liten minskning kan göra skillnad, eftersom hälsoriskerna för barnet minskar även timmar efter att den sista cigaretten har rökts.

Vilka effekter har tobak på fostret ?

Rökning påverkar graviditetens förlopp i alla stadier. Rökning minskar redan från början chanserna att bli gravid. Senare löper kvinnor som röker större risk att drabbas av en utomkvedshavandeskap, det vill säga att embryot sätter sig i äggledarna i stället för i livmodern.

De har också en större risk för att moderkakan lossnar från livmoderväggen eller placeras för nära livmoderhalsen (placenta previa). Rökare löper också större risk att drabbas av onormal blödning under graviditet eller förlossning.

Det här händer om du röker när du är gravid ?

Regresar al blog

Deja un comentario

Ten en cuenta que los comentarios deben aprobarse antes de que se publiquen.