Lindra mensvärk

Mensvärk

Nästan alla kvinnor har upplevt mensvärk. Det är faktiskt den främsta orsaken till unga kvinnors frånvaro från arbetet. Men varför gör mens ont ? Och vad kan du göra för att lindra mensvärk ? Vi berättar allt för dig !

Lindra mensvärk naturligt

Det finns många lösningar som du kan använda för att bättre leva med din mens och minimera smärtan. Till exempel genom att anpassa din kost, hålla dig vätskekontrollerad och vila. Men om du vill ha en naturlig, effektiv och snabb lösning, följ guiden !

Växter för att lindra mensvärk 

I åratal har växter använts för sina fördelar för våra kroppar. Och det finns många växter. Vi har valt ut 2 växter som kan användas i en infusion för att lindra smärta.

Var försiktig, de flesta av dessa växter rekommenderas inte för barn, gravida och ammande kvinnor och kvinnor som lider av hyperoöstrogenism och hormonberoende cancer (bröst- eller livmodercancer). Vi rekommenderar att du läser kontraindikationerna noggrant innan du tar dem.

Hallonblad

Hallon är en fruktbärande buske i familjen Rosaceae som är infödd i Västeuropa.

Dessa hallonblad innehåller flavonoider och fragin med kramplösande och stärkande egenskaper. De är därför idealiska för att motverka kramper och spasmer på grund av sammandragning av livmodern under mens. 

Förbered din infusion med 1-2 teskedar torkade hallonblad i en kopp kokande vatten i 10 minuter. Ta 3 gånger om dagen före och under din menstruation.

Röllika

Röllika är en flerårig örtartad medicinalväxt i Asteraceae-familjen.

Röllika innehåller flavonoider och azulen, två komponenter som är kända för att vara kramplösande, antiinflammatoriska och avslappnande. Den rekommenderas för att lindra kramper och magsmärtor.

Låt 1 nypa blommande toppar dra i en kopp kokande vatten i 10 minuter. Ska tas 3 gånger om dagen före menstruationens början och under de första dagarna.

Visa det här inlägget på Instagram

En publikation delad av MENSEN forum för menstruation (@mensen.se)

Eteriska oljor för att lindra mensvärk

Känner du till fytoterapi ? Detta alternativ till traditionell medicin bygger på användningen av växtextrakt, t.ex. eteriska oljor.

De kan användas ensamma eller i samverkan för att behandla många sjukdomar, t.ex. smärtsamma menstruationer. Hur använder man dem ? Att massera underlivet flera gånger om dagen är fortfarande det mest effektiva sättet.

För att förbereda din massageolja mot smärta, tillsätt några droppar eteriska oljor i vegetabilisk olja, till exempel borageolja (1 droppe eterisk olja för 4 ml vegetabilisk olja), som anses reglera hormonproduktionen och därmed bekämpa premenstruell smärta.

Kontraindikationer ? Rekommenderas inte till barn, gravida eller ammande kvinnor och personer som lider av hormonberoende sjukdomar, mastos eller fibromer. Eteriska oljor bör tas med försiktighet, vi rekommenderar att du informerar dig i förväg om doseringen och andra kontraindikationer som är specifika för varje växtextrakt.

Eterisk olja av dragon 

Om vi skulle välja en enda eterisk olja för att bekämpa smärtsamma menstruationer skulle det utan tvekan vara eterisk olja av dragon, ett kraftfullt kramplösande och antiinflammatoriskt medel.

Den 65-86 % metylchavicol som finns i eterisk olja av dragon gör den till det mest kraftfulla kramplösande medlet för att effektivt och snabbt bekämpa smärta. Eterisk olja av dragon anses också vara förebyggande, eftersom den begränsar återkommande smärta vid framtida menstruationer.

Eterisk olja av muskatellsalvia

Eterisk olja av muskatellsalvia rekommenderas under menstruation för sina kramplösande och lugnande egenskaper.

Den eteriska oljan i muskatellsalvia efterliknar effekten av östrogen som finns naturligt i kroppen, medan linalool och linalylacetat minimerar sammandragningar i livmodern och minskar den ångest och stress som kan kännas under menstruationen. 

Lindra mensvärk snabbt

Det finns några saker du kan göra för att lindra mensvärk snabbt. Det kan ta några timmar innan smärtsamma menstruationer försvinner, så ha tålamod, det går över !

Lösningar som hjälper till att lindra mensvärk snabbt är :

  • Ta ett varmt bad
  • Få tillräckligt med sömn
  • Utövar lätt sport
  • Promenera några minuter varje dag
  • Applicera en varmvattenflaska på det smärtsamma området
  • Ät en hälsosam kost
  • Minska kaffe, te och salt
  • Undvik stressiga situationer
  • Minska eller sluta röka och dricka alkohol

Om du har några frågor om något av dina symtom, eller om något av dessa symtom besvärar dig eller är outhärdligt för dig, tveka inte att rådfråga din läkare eller gynekolog. 

Regresar al blog

Deja un comentario

Ten en cuenta que los comentarios deben aprobarse antes de que se publiquen.