Kan man få mens när man är gravid ?

I teorin är det omöjligt att menstruera samtidigt som man är gravid, helt enkelt för att menstruationen markerar början på en 28-dagars menstruationscykel och följs av ägglossning, som visar kvinnans fertilitet.

När en kvinna är gravid stoppar flera hormoner menstruationscykeln så att livmoderslemhinnan som innehåller embryot inte stöts ut i form av menstruation. Det kan dock hända att den blivande mamman får en blodförlust under graviditeten, utan att det är en menstruation.

Kan man få mens när man är gravid ?

De flesta kvinnor blöder inte alls under graviditeten. Regelbundna blödningar under graviditeten är extremt sällsynta. Om du blöder under graviditeten beror det oftast på att graviditetshormonerna ger mycket blod till slemhinnorna i underlivet, vilket gör dem särskilt benägna att blöda efter till exempel vaginalt sex. 

Lätt blödning under graviditeten, särskilt i början av graviditeten, är ganska vanligt och tyder inte nödvändigtvis på missfall. Det är också möjligt att embryosäcken kan lossna något från livmoderväggen och orsaka små blödningar. Den här lilla lösningen kan vara helt godartad, men den kan också vara början på ett missfall.

Mer sällan, men mer allvarligt, kan graviditeten vara utanför livmodern, i äggledaren, och orsaka blödning. Den här situationen kallas ektopisk graviditet och är en nödsituation eftersom graviditeten måste stoppas innan den orsakar allvarligare inre blödningar. Om du får en oförklarlig blödning bör du därför gå till gynekologen för att kontrollera att graviditeten fortskrider normalt.

Menstrosor

Första månaden : Hur känner man igen "födelsedag mens" ?

På årsdagen av den första menstruationen efter befruktningen upplever vissa kvinnor en liten blödning som kallas "födelsedag mens" Även detta är inte en menstruation utan en blödning, som kan orsakas av att det befruktade ägget har planterats in i livmoderväggen.

Kraftig blödning under graviditeten : en anledning till samråd

Kraftig blödning under graviditetens första trimester kan dock vara ett tecken på ett begynnande missfall. Tyvärr är detta inte ovanligt, eftersom drygt en av fyra graviditeter slutar med missfall. Ett missfall innebär också att graviditetssymptomen upphör: bröstsmärtor, illamående, trötthet osv.

Gravid

Kan man få menssymptom och smärta under graviditeten ?

När graviditeten fortskrider växer livmodern och drar på de ligament som omger den. Det är vanligt att den blivande mamman upplever smärta eller obehag som på alla sätt liknar menstruationssmärta.

Smärta som är lateraliserad till höger eller vänster kan också bero på att det finns en luteumkropp, som liknar en cysta och som utsöndrar hormoner som är viktiga för att graviditeten ska gå bra. Denna corpus luteum finns kvar tills moderkakan tar över, i slutet av den första trimestern.

Ju längre fram i graviditeten en kvinna är, desto mer sannolikt är det att hon får sammandragningar, som kan likna menstruationssmärtor.

Kan jag ta ett graviditetstest under min menstruation ?

Ja, det rekommenderas till och med om det finns tvivel om potentiellt fertilt, dvs. oskyddat eller dåligt skyddat, sex. Blödningar i början av graviditeten kan leda till att man felaktigt tror att det är en period.

Regresar al blog

Deja un comentario

Ten en cuenta que los comentarios deben aprobarse antes de que se publiquen.