Vad är mens ? Allt om detta månatliga fenomen

Vad är mens ? Varifrån kommer de ? Hur ser de ut ? I den här artikeln hittar du alla svar på dina frågor om din mens.

Vad är mens ?

Menstruation är ett normalt, naturligt fenomen som är unikt för varje kvinna. Menstruation är det blodflöde som kvinnor upplever varje månad under en period på 3-7 dagar, från puberteten till klimakteriet

När en flicka kommer i puberteten och får sin första menstruation betyder det att hennes reproduktiva system har mognat. Med andra ord är hennes reproduktiva system redo för graviditet. Den första menstruationen inträffar vanligtvis mellan 10 och 16 års ålder.

De upphör endast vid två viktiga tillfällen : när du är gravid och när du kommer i klimakteriet. Men menstruationen kan också försvinna vid andra tillfällen, t.ex. när man använder vissa preventivmedel som hormonspiral, när man lider av en allvarlig kronisk sjukdom eller när man går ner i vikt.

Menstrosor

Varifrån kommer menstruation ?

För att förstå vad mens är måste du förstå vad en menstruationscykel är. En menstruationscykel är perioden från den första dagen av din menstruation till den första dagen av nästa menstruation.

I genomsnitt varar en menstruationscykel 28 dagar, men den kan vara längre eller kortare. Cykelns längd varierar från kvinna till kvinna. Menstruationscykeln regleras av hormoner i hjärnan.

I början av cykeln stimulerar dessa hormoner äggstockarna :

A. Ungefär halvvägs genom menstruationscykeln frigörs ett ägg (2) och lämnar äggstocken (1) där det skapades. Den sjunker gradvis ner genom äggledaren (3) och in i livmodern (5) 

Menstruation

B. Samtidigt producerar äggstockarna hormoner som förtjockar och klär livmoderns slemhinna med en slemhinna som kallas endometrium (4). Dessa element förbereder livmodern för att ta emot ett befruktat ägg, med andra ord en möjlig graviditet.

C. Vid samlag försöker spermier som kommer in i slidan (6) ta sig in i livmodern (5) och vandra upp genom äggledarna för att träffa ägget och befrukta det.

D. Om det inte sker någon befruktning (dvs. ingen graviditet) minskar äggstocken sin hormonproduktion avsevärt. Detta leder till att den överflödiga livmoderslemhinnan lossnar och töms ut genom slidan. Detta överskott kallas menstruation.

När en cykel är slut börjar en ny. Och varje månad är det dags att börja om på ritbordet igen. Om du inte får din mens efter oskyddat sex rekommenderas du starkt att göra ett graviditetstest.

Mens, inte alltid trevliga

Under din menstruation kan du känna obehaglig smärta i magen. Detta är helt normalt ! Kramper orsakas av prostaglandiner (ämnen som produceras av livmoderväggen för att reglera livmodermuskelns aktivitet) som får livmodern att dra ihop sig.

För att tömma blodet och de kvarvarande slemhinnorna drar livmodern ihop sig under inverkan av prostaglandinerna för att bättre kunna tömma menstruationsperioden (premenstruellt syndrom).

Eftersom dessa prostaglandiner sprids via blodomloppet till andra delar av kroppen kan du känna dig ohälsosam eller uppleva symtom som t.ex :

  • Uppblåsthet 
  • Huvudvärk 
  • Ökad svettning 
  • En förändring i humöret 

Dessa symtom är helt normala! Lyssna på din kropp, det hjälper dig att lokalisera och förstå din smärta. Det är också möjligt att du inte upplever några symtom, vilket också är helt normalt. Den ena kroppen är inte densamma som den andra och inte heller de symtom som upplevs.

Vissa kvinnor har inga symtom alls, medan andra upplever en riktig prövning. Tveka inte att kontakta din läkare eller gynekolog för att diskutera detta.

Menstrosor

Smärtsamma mens, vad ska man göra ?

Det finns flera enkla och effektiva tips för att minska menstruationssmärta och dess symtom. Läkaren kan också skriva ut ett smärtstillande läkemedel mot kramper i rygg, mage och lår. Ibland kan preventivmedel minska andra symtom, till exempel akneutbrott eller problem med oregelbundna menstruationer.

Om smärtan däremot blir outhärdlig och problematisk ska du inte tveka att kontakta din läkare eller gynekolog för att diskutera den.

Regresar al blog

Deja un comentario

Ten en cuenta que los comentarios deben aprobarse antes de que se publiquen.