Liten blödning

Blödning

De flesta kvinnor har upplevt blödningar någon gång i mitten av sin menstruationscykel. Detta kallas genombrottsblödning eller liten blödning. Liksom alla förändringar i den normala blödningen är en lätt blödning inte alltid en anledning till oro, men den kan tyda på ett hälsoproblem.

I den här artikeln tar vi reda på vad som orsakar denna blödning !

Liten blödning vid mens gravid

Gravid trots mens : Det är möjligt ! I början av graviditeten kan det förekomma lätta blödningar, vilket gör att det ser ut som om du är gravid trots att du inte har din mens. Blödningen är dock svagare, mer oregelbunden och varar inte lika länge som menstruationen. Att vara gravid och ha mens har olika orsaker.

Vissa kvinnor får blödningar under graviditeten. Detta är naturligtvis oroväckande och väcker många frågor : Är jag gravid trots min mens ? Vill vi klargöra detta.

Utesluter menstruation alltid graviditet ?

Det finns en viss blödning som kan vara ett tecken på graviditet. De olika typerna av blödningar skiljer sig ofta från menstruationsblödningar genom att de är långvariga och har olika färg.

Det finns en viss blödning som kan vara ett tecken på graviditet. De olika typerna av blödningar skiljer sig ofta från menstruationsblödningar genom att de är långvariga och har olika färg.

Det kallas också för implantationsblödning i tidig graviditet och kan, som namnet antyder, uppstå när det befruktade ägget sätter sig i livmoderns slemhinna. Den är ofarlig och uppträder vanligtvis runt den fjärde graviditetsveckan. Därför tror många kvinnor att de har mens även när de är gravida. Hur skiljer man implantatblödning från mens :

  • Blodets färg : Eftersom det rör sig om en liten vaskulär skada (reva) i slemhinnan och inte om en blödning från endometriet när det befruktade ägget inplanterar sig i endometriet, är färgen ljusare röd än menstruationsblödning.
  • Blödningens varaktighet : Eftersom den kan sammanfalla med utebliven menstruation kan varaktigheten också användas som ett annat kännetecken, eftersom den är kortare än en normal menstruation.

Liten blödning innan mens

När du väl har kommit över besvikelsen över att ha fläckat en av dina vackra trosor igen, när små spår av liten blödning innan mens, tenderar du att oroa dig och rusa till webben för att läsa alarmistiska artiklar som, ärligt talat, inte gör något för att hjälpa dig, förutom att upprätthålla din paranoia.

Här är en guide till allt du behöver veta om orsakerna till liten blödning innan mens. Ta tillbaka makten genom att lära känna din kropp och din menstruationscykel bättre ! 

Liten blödning innan mens : Är detta normalt ?

Liten blödning innan mens kallas också spotting. De är mycket vanliga strax före menstruationen, dvs. i lutealfasen, och är den vanligaste tidpunkten för ljusa fläckar utanför menstruationen

De kan vara helt normala under en menstruationscykel och är oftast ett tecken på svängningar i hormonnivåerna. För en del personer är denna premenstruella urladdning regelbunden och återkommer med varje cykel, medan det för andra är en tillfällig händelse som omedelbart ger anledning till oro.

Vad orsakar blödning ?

För att förstå orsakerna till liten blödning innan mens är det nödvändigt att förstå hur kroppens hormoner fungerar under lutealfasen. Låt oss börja från början. 

Vad är lutealfasen ? 

Detta är en period i kvinnans cykel som börjar med ägglossning och slutar med menstruation eller med embryots implantation om befruktning sker.

Under denna period förbereder sig livmoderslemhinnan för embryots inplantering genom att förtjockas under inverkan av progesteron, ett viktigt hormon i menstruationscykeln, som ökar i detta skede av cykeln, medan östrogenet minskar.  

Blödning före menstruation på grund av hormonförlust

Under ägglossningsperioden kan vissa personer få en lätt blödning, vilket är helt normalt. Orsaken är de hormonella förändringar som påverkar våra kroppar under denna fas. Progesteronet ökar för att upprätthålla livmoderns slemhinna. Om detta hormon inte är tillräckligt högt när östrogenutsöndringen börjar minska kan det uppstå fläckar i dina underkläder.

På samma sätt sjunker progesteronnivåerna drastiskt strax före menstruationen, vilket leder till att menstruationen börjar. En mindre minskning av progesteronet kan alltså orsaka en lätt blödning strax innan menstruationen börjar.

Detta bör inte omedelbart ses som ett tillräckligt tecken för att diagnostisera en låg progesteronnivå som skulle göra det svårt att bli gravid. Men om du planerar att få barn kan du säkert prata med din läkare om att få din progesteronnivå testad. 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.