Mensförkylning : Lider du av detta premenstruella symptom ?

Premenstruella symptom

Värk och smärta, halsont, illamående och till och med kräkningar eller feber, känner du dig som om du håller på att drabbas av influensa ?

Vad händer om vi berättar att det kan vara ett extremt obehagligt premenstruellt syndrom ? Engelsmännen kallar det "period flu". Vi förklarar allt om detta obehagliga fenomen som inte har något med Covid 19 att göra.

Mensförkylning : nytt PMS 

Som om våra menstruationer inte redan var obehagliga nog att bära. Vi känner redan till den smärta som orsakas av livmoderns sammandragningar när den förbereder sig för att blöda.

Finnar som växer överallt och ont i bröstet. Nu kan du också få det som kallas mensförkylning. Symtomen börjar vanligtvis uppträda några dagar innan Moder Natur gör sitt jobb. 

Läkarna är tydliga : det är PMS (premenstruellt syndrom) som kan ha både fysiska och känslomässiga effekter. Hur kan vi känna oss på gott humör när vår kropp har bestämt sig för att göra oss besvärliga ? 

Vanligtvis försvinner dessa symtom "magiskt" när menstruationen börjar.

PMS

Vems fel är det ?

Östrogen, prostaglandiner och progesteron, för att vara exakt. Alyssa Dweck, gynekolog, förklarar för tidningen Women's Health :"Mitt i cykeln, när du har ägglossning, börjar östrogen- och progesteronnivåerna stiga, och de sjunker när du inte blir gravid och får din menstruation. Så det är denna brådskande nedgång, särskilt när det gäller östrogen, som orsakar många av symptomen."

Vi har det bra ! Prostaglandiner, de kemiska budbärare som hjälper livmoderns slemhinna att brytas ner, orsakar kramper och andra smärtor i underlivet.

Den brittiska apotekaren Anshu Kaura berättar för Stylist.co.uk :

"Ett överskott av prostaglandiner i blodet kan orsaka symtom på gastrit som förstoppning och diarré."

Det är därför du kan ha större sannolikhet att få diarré när du har din menstruation. Men för Alyssa Dweck är dessa organiska faktorer inte de enda som är ansvariga för våra problem. Vi måste också vara försiktiga med vad vi äter under denna period. Maten har stor betydelse för vår fysiska kondition :

"Du kan till exempel öka ditt intag av socker och salta snacks, vilket kan orsaka svullnad och inflammation. Och du kan få mer vätskeretention, vilket leder till ledvärk. Effekterna av dessa kost- och livsstilsförändringar strax före menstruationen tenderar också att efterlikna influensasymtom. Det är något man definitivt måste tänka på."

Premenstruelt

När ska jag kontakta en läkare ?

Alla dessa rekommendationer är bra, men vad händer om denna mensförkylning fortsätter och tar ut sin rätt på oss ?

Gynekologen anser att du bör kontakta en läkare så snart dessa symtom har en betydande inverkan på ditt dagliga liv : Om de är så allvarliga både fysiska och känslomässiga, att de stör din vardag eller dina relationer, måste du få en undersökning.

Hon förklarar också att dessa besvär kanske inte är relaterade till menstruation, utan till ett allvarligt hormonellt problem, t.ex. sköldkörtelproblem. För att kontrollera allt detta bör du ta din temperatur : Om termometern visar 39 °C eller mer är det inte en mensförkylning.

Lakare

Hur lindrar man mensförkylning ?

Nu när du vet att du har mensförkylning och inte Covid 19, vad kan du göra för att lindra smärtan ? Ännu en gång ingriper gynekologen :

"Det har visat sig att motion gång på gång hjälper till att lindra menstruationskramper och PMS-symtom i allmänhet. Jag rekommenderar också träningsövningar som minskar vattenretention och överflödig vätska i lederna."

Om du är tillräckligt stark kan du försöka gå upp ur sängen och ta en promenad. När du kommer hem kan du ta ett varmt bad för att slappna av. Du bör inte heller tveka att prata med din läkare om din preventivmetod.

Särskilt eftersom mensförkylning orsakas av hormoner. P-pillrets historia är desto viktigare som Alyssa Dweck förklarar :

"Pillret håller dina hormonnivåer stabila under hela månaden genom att förhindra ägglossning."

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.