P-piller : Komplett Guide

P piller

P-piller är ett viktigt och ofta använt alternativ för preventivmedel. Lär dig om de olika typerna, fördelar och risker med P-piller i vår Komplett Guide. Få råd och tips från våra experter för att hitta den bästa lösningen för din hälsa och livsstil.

Innehållsförteckning

Vad är p-piller

P-piller är ett vanligt förekommande hormonellt preventivmedel för kvinnor.

Det fungerar genom att förhindra ägglossning, vilket gör det omöjligt för en spermie att befrukta ägget. P-pillret är en daglig tablett som måste tas vid en fast tidpunkt för att få optimal effekt. 

Det finns olika typer av p-piller, alla med olika doser och hormoner för att passa varje kvinnas behov. Fördelarna med p-piller är många, bland annat reglerar de menstruationscyklerna, minskar menstruationssmärtor och minskar risken för vissa gynekologiska sjukdomar.

Det är dock viktigt att notera att p-pillret inte skyddar mot sexuellt överförbara infektioner och kan orsaka oönskade biverkningar hos vissa kvinnor. Det är därför viktigt att diskutera med din läkare vilket p-piller som passar bäst för din profil och dina behov.

Vad är p-piller

Akut P Piller

Akut P Piller är ett nödpreventivmedel som är tillgängligt för kvinnor som har haft oskyddat sex eller vars preventivmedel har misslyckats. Även om det är vanligt att det används, har många kvinnor fortfarande frågor om akut P Piller. Vi förklarar allt du behöver veta om Akut P Piller !

Akut P Piller, även känt som akut preventivmedel, är ett hormonellt piller som kan tas upp till 72 timmar efter oskyddat sex. Det innehåller en hög dos gestagenhormoner eller en kombination av gestagen- och östrogenhormoner. Dessa hormoner verkar genom att förhindra ägglossning, befruktning eller implantation av det befruktade ägget.

Akut P Piller fungerar genom att förhindra eller fördröja ägglossningen. Om ägglossningen redan har inträffat kan det också förhindra befruktning genom att förtjocka livmoderhalsens slem för att förhindra att spermier möter ägget. I sällsynta fall kan det också förhindra implantation av det befruktade ägget.

Akut P Piller biverkningar

Även om akut P Piller anses vara säkert och effektivt för att förhindra oönskade graviditeter kan det orsaka biverkningar hos vissa personer. Här är vad du behöver veta om biverkningarna av akut P Piller :

  • Illamående och kräkningar : akut piller kan orsaka illamående och kräkningar hos vissa personer. Om du kräks inom två timmar efter att du tagit p-pillret kan du behöva ta det igen
  • Buksmärtor och huvudvärk : Buksmärtor och huvudvärk är vanliga biverkningar av akut P Piller. Dessa symtom är vanligtvis tillfälliga och försvinner av sig själva.
  • Förändringar i din menstruationscykel : akut piller kan förändra din menstruationscykel. Du kan få lättare eller tyngre menstruationer än vanligt. Din menstruation kan också vara sen eller komma tidigare än väntat.
  • Ömhet i brösten : Vissa personer kan uppleva bröstömhet efter att ha tagit p-piller för dagen efter. Detta symtom är vanligtvis tillfälligt och försvinner snabbt.
  • Ökad risk för utomkvedshavandeskap : Även om det är sällsynt finns det en ökad risk för ektopisk graviditet (en graviditet som utvecklas utanför livmodern) efter att ha tagit p-piller. Om du upplever svår buksmärta, onormal blödning eller yrsel ska du omedelbart kontakta en sjukvårdspersonal.

Akut P Piller apoteket

Akut P Piller är receptfritt på de flesta apotek. Det betyder att du kan köpa det direkt från en apotekare utan att först behöva få ett recept från en läkare. Det är viktigt att notera att vissa apotek kan ha slut på lager av akut piller. I så fall kan du försöka hitta ett annat apotek eller köpa p-pillret på nätet.

Många onlineapotek säljer morgonpiller lagligt och säkert. En av de mest populära sajterna för att köpa läkemedel på nätet i Sverige är apoteket.se. Denna webbplats erbjuder ett brett utbud av läkemedel, inklusive morgondagspiller. När du köper morgonpiller på nätet kan du få det levererat direkt hem till dig eller hämta det på ett paketutlämningsställe.

Akut P Piller

Förnya P Piller

Att förnya ditt p-piller är en viktig del av den reproduktiva hälsan. För att förnya ditt recept på p-piller kan du nu ansöka online på 1177.se. Då kan du välja vilken klinik eller vilket nätapotek du vill att du ska hämta ut ditt recept på.

Det är enkelt att ansöka om receptförnyelse : sök efter kliniken på 1177.se, välj den i listan och gå till "Våra e-tjänster". Klicka på "Förnya recept", fyll i formuläret och skicka din begäran. Om receptet förnyas kan du välja det apotek där du vill hämta ut din medicin.

Det är dock viktigt att notera att inte alla kliniker förnyar recept online. Om kliniken inte erbjuder denna tjänst måste du kontakta dem per telefon eller personligen för att få ett nytt recept.

Det är därför lämpligt att kontrollera de elektroniska tjänster som din klinik erbjuder innan du skickar in din begäran om receptförnyelse. Kostnaden för att skicka begäran kan variera beroende på var du bor och vilken klinik du kontaktar.

Förnya P Piller

P piller tillåtet

P-piller har revolutionerat preventivmedelsvärlden sedan de godkändes i USA 1960. De har blivit en av de mest populära metoderna för att undvika oönskade graviditeter och erbjuder kvinnor ett bekvämt och effektivt alternativ. Sedan dess har flera olika typer av p-piller godkänts av hälsomyndigheterna, vilket ger kvinnor ett stort urval när det gäller hormondos, användningsfrekvens och biverkningar.

Sammanfattningsvis har p-piller blivit ett av de mest populära preventivmedlen i världen sedan de godkändes 1960 i USA. Med flera godkända typer av piller erbjuder de kvinnor ett bekvämt och effektivt alternativ för att undvika oönskade graviditeter, samt hälsofördelar som att minska akne och förebygga vissa typer av cancer. Det är dock viktigt att diskutera med en hälsovårdare om p-piller är lämpliga för dig. 

P piller tillåtet

P-piller biverkningar

P-piller är ett mycket vanligt preventivmedel för kvinnor, men det kan ibland ge oönskade biverkningar.

De vanligaste biverkningarna är illamående, huvudvärk, viktökning och oregelbundna blödningar. Dessa biverkningar är dock inte systematiska och kan variera beroende på typen av p-piller och varje kvinnas individuella tolerans.

I sällsynta fall kan p-piller leda till allvarligare komplikationer som djup ventrombos, stroke eller hjärtattack, särskilt hos kvinnor som röker eller har en medicinsk historia.

Det är därför viktigt att diskutera med din läkare vilket piller som passar bäst för din profil och att övervaka eventuella biverkningar. Kvinnor kan också överväga andra preventivmedelsalternativ om p-pillret inte passar deras kropp eller livsstil.

P-piller biverkningar i början

När du börjar ta p-piller kan du uppleva vissa oönskade biverkningar.

De vanligaste är illamående, huvudvärk och oregelbundna blödningar. Dessa symtom är vanligtvis tillfälliga och försvinner efter några veckor eller månader. Det är dock viktigt att notera att dessa biverkningar kan variera beroende på typen av p-piller och varje kvinnas individuella tolerans.

Vissa kvinnor kan också uppleva bröstömhet, minskad libido eller instabilt humör när de först tar p-piller. Om dessa symtom kvarstår eller blir alltför besvärliga är det lämpligt att konsultera din läkare för att diskutera en justering av dosen eller möjligheten att byta preventivmedel.

P-piller biverkningar

P-piller mens mitt i kartan

Du är mitt i din p-piller kartan och har märkt att du blöder lite utanför din mens ? Detta fenomen, som kallas "spotting", är mycket vanligt och i de flesta fall inte allvarligt. Men det kan vara ett tecken på en sexuellt överförbar infektion (STI).

Vi förklarar allt för dig !

Vad är spotting ?

Blödning utanför menstruationen kallas i medicinska termer "metrorrhagia". De är mer kända under det engelska namnet "spotting". Spotting är en källa till oro för kvinnor och är en av de vanligaste orsakerna till att de söker gynekolog. Detta leder till att de också slutar ta p-piller.

P-piller mens mitt i kartan : orsaker

Spotting är oftast relaterat till p-pillrets hormonella verkan, särskilt under de första tre till sex månadernas användning. När det gäller kombinerade orala preventivmedel (östrogen + progesteron) beror denna blödning huvudsakligen på att du missat ett piller.

När det gäller mikrodoserade piller eller piller som endast innehåller progestiner kan denna oväntade blödning dock inträffa även om man inte glömmer pillret. Andra hormonella preventivmedel som implantat, vaginala ringar eller spiraler kan också vara aktuella.  

Om den onormala blödningen kvarstår i mer än tre månader, trots byte av preventivmedel, eller om den blir kraftig, är det tillrådligt att gå till en gynekolog för ytterligare undersökning. Detta beror på att spotting kan vara ett tecken på en godartad gynekologisk sjukdom, t.ex. en livmoderfibroid, polyp eller cysta.

Det kan också vara det första symptomet på allvarligare tillstånd som klamydia, en könssjukdom som i 90 % av fallen inte upptäcks och som kan leda till infertilitet och hiv-infektion om den inte behandlas. Blödning kan också vara ett tecken på cancer i livmoderslemhinnan eller livmoderhalsen.

Mens med p-piller : när ska man konsultera 

Den första reaktionen hos en ung kvinna som tar p-piller och som klagar över blödning utanför sin menstruation är att leta efter en klamydiainfektion, särskilt om fläckarna inte beror på att hon missat ett piller.

Om undersökningen visar att det inte finns någon infektion försöker läkaren ta reda på om blödningen kan orsakas av en massa i livmodern eller en cancerpatologi. En ultraljudsundersökning kan då beställas. Ett livmoderhalsutstryck kan också vara till hjälp för att ställa diagnosen.

P-piller mens mitt i kartan

Nackdelar med p-piller

Här är en liten översikt över P-piller nackdelar

Daglig rutin

Det räcker med att glömma att ta p-piller en gång för att bli gravid, särskilt om det är i början av förpackningen. Perioden utan p-piller blir då så lång att ett ägg kan utvecklas och en ägglossning kan äga rum.

Även om du är den mest disciplinerade personen i världen och aldrig glömmer detta är det inte den säkraste preventivmetoden, för om du kräks eller har diarré är pillret inte tillförlitligt.

Mindre tillförlitlig i kombination med läkemedel 

Vissa typer av antibiotika minskar pillrets funktion. Anledningen är att antibiotika påskyndar leverns funktion. Detta gör att hormonerna i p-pillret bearbetas snabbare och inte tas upp lika mycket i blodet. Forskarna säger fortfarande att det behövs mer forskning och rekommenderar att man använder ytterligare preventivmedel när man tar antibiotika.

Ökad risk för kardiovaskulär sjukdom

Rökande kvinnor över 35 år löper särskilt stor risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar när de tar p-piller.

Nackdelar med p-piller

P-piller ingen mens

Det är mycket vanligt att menstruationen uteblir på p-piller. Denna hormonella anordning blockerar ägglossningen. Blödning mellan två paket är därför inte riktigt en period. Om du tar ett mikroprogestagenpiller kanske du inte ens har någon mens.

Om du inte har någon mens när du tar p-piller bör du försäkra dig om att det inte beror på graviditet. En hormonell spiral, ett injicerbart preventivmedel eller ett kontinuerligt p-piller orsakar däremot en ofarlig utebliven menstruation.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.