Det här händer om du röker när du är gravid ?

Rökning har negativa effekter på graviditeten och barnets utveckling. Därför rekommenderas gravida kvinnor att inte röka. Här är svaren på de vanligaste frågorna om rökning under graviditeten.

Får jag röka under graviditeten ?

Det rekommenderas att du inte röker under graviditeten eller utsätter dig för andras rök, eftersom rökning skadar fostret under utvecklingen. Detta beror på att kemikalierna i tobak hindrar barnet från att få allt det behöver för att växa ordentligt. Kolmonoxid minskar till exempel mängden syre som når barnet.

Cigarett

Även ett litet antal cigaretter kan ha en negativ inverkan. Ju mer en gravid kvinna röker, desto större är dock riskerna. Fördelarna är större om den gravida kvinnan slutar röka under första trimestern. Men även under den tredje trimestern är det fortfarande bra att sluta röka.

Det är alltså aldrig för sent att sluta röka eller åtminstone minska rökningen. Faktum är att även en liten minskning kan göra skillnad, eftersom hälsoriskerna för barnet minskar även timmar efter att den sista cigaretten har rökts.

Rökning under graviditeten

Vilka effekter har tobak på fostret ?

Rökning påverkar graviditetens förlopp i alla stadier. Rökning minskar redan från början chanserna att bli gravid. Senare löper kvinnor som röker större risk att drabbas av en utomkvedshavandeskap, det vill säga att embryot sätter sig i äggledarna i stället för i livmodern. De har också en större risk för att moderkakan lossnar från livmoderväggen eller placeras för nära livmoderhalsen (placenta previa). Rökare löper också större risk att drabbas av onormal blödning under graviditet eller förlossning.

Sluta röka under graviditeten

Studier visar att rökning under graviditeten ökar risken för :

 • missfall (spontan abort);
 • för tidig förlossning;
 • låg födelsevikt.

Vissa studier tyder också på att rökning under graviditeten är förknippat med följande :

 • skador på barnets hjärna och lungor orsakade av nikotin
 • fosterskador (t.ex. läpp- och gomspalt).
 • plötslig spädbarnsdöd.
Rök inte under graviditeten

Barn som har utsatts för tobaksrök under graviditeten löper större risk att drabbas av infektioner (öroninfektioner, bronkit, lunginflammation) och att utveckla astma.

Är passiv rökning skadligt för mitt barn ?

Passiv rökning, dvs. rök från andra rökare, är en fara för den gravida kvinnan och fostret.

Mödrar som har utsatts för tobaksrök under graviditeten löper större risk att föda barn med låg födelsevikt. Dessa barn löper också större risk att dö av plötslig spädbarnsdöd eller drabbas av olika hälsoproblem.

Passiv rökning

Det bästa sättet att skydda din och ditt barns hälsa är att be folk att inte röka i din närvaro, hemma eller i bilen. Rökare bör endast röka utomhus och se till att röken inte kommer inomhus.

Det räcker inte att öppna ett fönster eller använda en fläkt i huset eller bilen för att eliminera de skadliga effekterna av passiv rökning. Dessutom finns röken från en cigarett som konsumeras i huset kvar i luften även efter att cigaretten har slocknat. Detta kallas tredjehandsrök.

Cigaretter och barn

Är e-cigaretter säkra under graviditeten ?

Vissa elektroniska cigaretter innehåller nikotin som kan skada fostrets lungor och hjärna. De innehåller också aromämnen som kan vara skadliga för barnet. Det är därför bäst att undvika elektroniska cigaretter under graviditeten.

Elektroniska cigaretter när man är gravid

Experter är dock överens om att elektroniska cigaretter är mycket mindre skadliga än traditionella cigaretter. Det finns också produkter som innehåller lite eller inget nikotin. Riskerna för barnet är därför mycket små. Denna typ av elektronisk cigarett skulle därför kunna användas för att sluta röka eller för att avsevärt minska mängden kemikalier som fostret utsätts för.

Jag vill sluta röka, hur gör jag det ?

Det är inte alltid lätt att sluta röka och det krävs lämpliga förberedelser. Helst bör du söka hjälp innan du blir gravid. Det första du bör göra är att diskutera det med en hälsovårdare. Särskilt apotekare kan vara till stor hjälp, och de är ibland mer tillgängliga än läkare.

Sluta röka

Här finns också några tips som kan hjälpa dig.

Skriv ner de skäl som är viktiga för dig och som ger dig styrka att lyckas. Till exempel :

 • för att främja mitt barns hälsa
 • för att öka chanserna för att graviditeten ska gå bra
 • för att få mer andning
 • Det luktar inte längre som en cigarett
 • Har färre rynkor
 • har en vackrare hy
 • mindre hosta
 • har mer pengar
 • att inte bli sjuk senare
 • vitare tänder och friskare andedräkt
 • andra skäl.
Att sluta röka

Jag kan inte sluta röka. Kan jag fortfarande minska de negativa effekterna på mitt barn ?

Enligt forskning minskar rökning av mindre än 5 cigaretter per dag faktiskt risken för att föda ett litet barn. Dessutom minskar risken för komplikationer så snart några timmar har gått sedan den sista cigaretten. Så varje cigarett du inte röker räknas.

Rökning under graviditeten

Å andra sidan minskar rökning mängden näringsämnen och syre som barnet får. Experter rekommenderar därför att du ökar ditt intag av C-vitaminrika livsmedel för att kompensera för den brist som rökningen orsakar. Multivitaminer är också mycket viktiga.

Undvik också att röka i huset eller i bilen. Detta minskar barnets exponering för passiv rökning.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.