Sjukdomskänsla vid mens

Magont, bröstsmärta, vad händer med din kropp under menstruationen ? Och vad är ursprunget till dessa obehagliga symtom ? Sjukdomskänsla vid mens kan ha flera orsaker. 

Menstruationen åtföljs ofta av obehagliga symtom. Vad är orsaken till dem ? Hormonernas påverkan på kroppen i olika skeden av menstruationscykeln. Uppblåsthet, kramper - dessa symtom, fysiska eller psykologiska, är kopplade till det som kallas "premenstruellt syndrom"(PMS).

Låt oss upptäcka alla möjliga orsaker nu !

Vad är PMS ?

Premenstruellt syndrom (PMS) innebär humörsvängningar och olika fysiska symtom dagarna före menstruationen.

PMS är vanligt, men symptomen varierar från person till person. De kan också uppleva varierande grad av symtomstyrka från månad till månad. Symtomen behöver vanligtvis inte behandlas med läkemedel.

Menstrosor

Sjukdomskänsla vid mens : kramper, illamående och diarré 

Kramper och smärta i nedre delen av ryggen och buken kallas dysmenorré. Dessa kramper och smärtor beror på en ökad produktion av prostaglandiner i livmoderns slemhinna, endometriet.

I avsaknad av befruktning, dvs. mötet mellan ett ägg och en spermatozoid, får prostaglandinerna livmodermuskeln att dra ihop sig för att tömma ut överflödig slemhinna och blod : detta är menstruationen.

Dessa prostaglandiner sprids via blodet och kan därför nå andra delar av kroppen. De kan därför också ge upphov till symtom som diarré och illamående.

Smärtsamma bröst under perioden

Bröstsmärta orsakas av hormonernas påverkan på kroppen. Under menstruationsperioden är hormonerna i rörelse och orsakar en viss allmän hormonell obalans.

Detta är kopplat till ett överskott av östrogen i kroppen. Brösten tenderar att vara känsligare, onormalt svullna, spända och till och med smärtsamma under perioden.

Migrän, sömn- och humörstörningar

Prostaglandiner som släpps ut i blodet kan också orsaka huvudvärk. Dessutom leder förändringar i östrogennivåerna till en rad förändringar och variationer i verkan av vissa neurotransmittorer i hjärnan.

Dessa neurotransmittorer, som störs av östrogenobalansen, kan sedan vara ansvariga för många symptom: sömnsvårigheter, irritabilitet, depression och till och med migrän.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.