Varför är min mens sen ?

Denna berömda försening av menstruationen, den har orsakat mycket stress ! Mellan dem som inte vill bli gravida till varje pris och, tvärtom, dem som hoppas på en graviditet och därför har falska förhoppningar.

Det är en ond cirkel eftersom menstruationscykeln och ägglossningen är mycket känsliga för våra känslor ! Och naturligtvis till hormoner. För att du bättre ska kunna anpassa dina reaktioner ger Clean Team dig några förklaringar om orsakerna till sena perioder.

Vad är en sen period ?

Kvinnor kan få panik när deras cykel är "längre än vanligt". Men även om din menstruationscykel går som ett urverk finns det många orsaker till en lång cykel. En dag för sent har alltså ingen betydelse. Det är bättre att vänta i tre dagar, särskilt innan du tar ett graviditetstest.

mens sen

Om du till exempel tror att du har en regelbunden cykel på 31 dagar, och det inte händer något efter dag 34, kan du börja undra.

I verkligheten är menstruation ett tecken på två saker:

  • Det betyder att ägglossningen ägde rum för i genomsnitt 14 dagar sedan (naturligt mellan 9 och 18 dagar)
  • Men också att ägget inte har befruktats

Eftersom den luteala fasen (tiden mellan ägglossning och menstruation då kroppen förstår att befruktningen inte har ägt rum) är fast hos en kvinna kan en försenad menstruation därför ha två orsaker: en försenad ägglossning i follikelfasen eller början av en graviditet.

Det sägs också ofta att din mens är sen, men det beror faktiskt på att du har haft en sen ägglossning. Stress kan påverka din menstruationscykel och orsaka tidig eller försenad ägglossning. Detta kallas en anovulatorisk cykel, vilket innebär att ägglossning inte sker under denna cykel.

Om kvinnan inte är gravid men har en sen menstruation beror det på att den för-ovulatoriska fasen har varat längre. Det sägs att en kvinna i genomsnitt har ägglossning på den 14:e dagen i cykeln, men om ägglossningen av någon anledning inträffar senare, förskjuts resten av cykeln med lika många dagar !

Menstrosor

Varför har jag inte mens längre ?

Kroppen kan misslyckas med att frigöra ett ägg i tid, antingen för att det tog tid, för att flera försök misslyckades eller för att processen med att mogna follikeln (för att bli ett ägg) startade senare än väntat. Detta leder logiskt sett till att menstruationen försenas.

Ägglossningen är en mycket kraftfull händelse, men den är också mycket känslig för och påverkas av yttre förhållanden och hormonförändringar. Längden på menstruationscyklerna kan variera och bli längre, så det finns ingen omedelbar anledning att dra några slutsatser.

Till exempel :

  • betydande viktnedgång eller viktökning, t.ex. anorexi, som gör att din kropp skyddar sig själv
  • Överdriven motion
  • stor stress eller en känslomässig eller psykologisk chock
  • en förändrad livsstil (jetlag, nattarbete, flytt, jetlag)
  • en plötslig förändring av klimatet,
  • tar mediciner eller antibiotika

Men hur kan så många saker fördröja eller förhindra ägglossning? Naturen är fantastisk ! Om du inte är i fysisk form för att bli gravid kommer din kropp att prioritera dina obalanser och bekymmer innan den lägger ner mycket energi på att förbereda ett ägg. Då förhindrar du dig själv från att bli gravid !

Menstruation

Vad ska du göra om din menstruation är försenad ?

Ha tålamod, om du känner igen dig i någon av de dagliga förändringarna som nämns ovan och du inte har haft ett preventivmedelsfel under samlag, kommer din menstruation säkert att komma !

Eftersom det fortfarande är en trolig hypotes, kan du för att vara säker eller om du tror att du kan vara gravid göra ett graviditetstest i urinen (som påvisar ett specifikt graviditetshormon : beta-HCG eller humant choriongonadotropin).

Men spendera inte din förmögenhet på att göra en sådan så fort du är en dag försenad. Vänta minst tre dagar efter din förväntade menstruation: HCG-nivån måste vara tillräckligt hög för att kunna upptäckas med ett graviditetstest i urinen.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.