Dysmenorré : Allt du behöver veta

Många kvinnor lider av smärtsamma menstruationer, så kallad dysmenorré. Detta gäller hälften av alla unga kvinnor som ännu inte har fått barn.

Det finns två typer av dysmenorré : primär och sekundär. Primär dysmenorré börjar snart efter puberteten och avtar vanligtvis efter 20 års ålder eller efter den första förlossningen. Sekundär dysmenorré kan börja i vilken ålder som helst, men oftast efter 25 års ålder.

I den här artikeln får du reda på allt du behöver veta om dysmenorré !

Symtom på dysmenorré

Även om principen är densamma, dvs. smärta i bäckenet i samband med menstruationscyklerna, kan symtomen vara olika beroende på vilken typ av dysmenorré det rör sig om.

Primär dysmenorré orsakar smärta som vanligtvis börjar några timmar före menstruationen och varar i en till två dagar.

Sekundär dysmenorré orsakar smärta dagarna före menstruationen och avtar vanligtvis när blödningen börjar eller varar längre efter att blödningen har upphört. Båda typerna av dysmenorré kan åtföljas av huvudvärk, illamående och kräkningar.

Menstrosor

Orsaker till dysmenorré

Primär dysmenorré beror på hyperkontraktion av livmodermuskeln och minskad kärlbildning i livmodern, vilket leder till syrebrist.

Hyperkontraktionen tros främst orsakas av en onormalt hög sekretion av prostaglandiner. Prostaglandiner är hormonliknande ämnen som frisätts under menstruationscykelns sista fas och som får livmodermuskeln att dra ihop sig.

Sekundär dysmenorré har ofta en bakomliggande orsak som bör undersökas, t.ex. endometrios (förekomst av livmoderslemhinna utanför livmodern) eller adenomyos (infiltration av livmodermuskeln av livmoderslemhinnan).

Behandling av dysmenorré

Behandlingen bör anpassas till symtomens intensitet och den smärta som upplevs.

Behandlingen av primär dysmenorré omfattar följande :

  • Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel med antiprostaglandinverkan
  • Kramplösande medel
  • Hormonella behandlingar, varav vissa är preventiva, beroende på behoven

Behandlingen av sekundär dysmenorré beror på orsaken.

Dessa behandlingar kan kombineras med icke-medicinska åtgärder som att lägga en varmvattenflaska på magen, akupunktur eller avslappningsövningar.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.