Mellanblödningar

MellanblodningarBlödning mellan perioderna kan förekomma. Denna blodförlust kallas mellanblödning, utanför menstruationen är den onormal, så den bör inte tas lättvindigt och en gynekolog bör konsulteras för en diagnos. Infektioner, ovariecystor, utomkvedshavandeskap.

Vår läkare berättar om de olika orsaker som kan förklara dem !

Vad är mellanblödningar

Som namnet antyder sker mellanblödning mellan två normala menstruationer, det kallas intermenstruell blödning eller lätt blödning och kan inträffa på dagen eller natten. 

Spotting

Om blodförlusten är mycket punktlig, några droppar som du hittar på dina underkläder, är det mer specifikt spotting.

Ofta orsakar de inga smärtor som är jämförbara med smärta vid premenstruellt syndrom och är mörkare än menstruationsblödning. De har inte en tydlig periodicitet som menstruation.

Metrorragi

Om flytningen är mindre än en menstruation, men varar i mer än tio dagar och är förknippad med mycket kraftiga och smärtsamma menstruationer, kallas det metrorrhagia. De är vanligare i klimakteriet, eftersom hormonproduktionen är störd.

Denna blödning, som ofta inte är allvarlig, bör ändå varna dig, eftersom den kan vara ett tecken på ett verkligt hälsoproblem.

Mellanblödning orsak

Mellanblödningar kan uppstå av olika orsaker : de flesta kvinnor kommer att uppleva lätt blödning någon gång. Hormonella preventivmedel är den främsta orsaken till lätta blödningar.  

Andra orsaker till mellanblödningar är dock också möjliga, t.ex :

  • Ägglossning
  • Blödning vid implantation (när ägget är befruktat)
  • Ektopisk graviditet
  • Könssjukdom
  • Cancer eller precancerösa lesioner (sällsynt)
  • Klimakteriet
  • Preventivmedel med hormoner
  • Graviditet
  • Missfall
  • Polyper i livmoderhalsen

Mellanblödning ägglossning

Vissa kvinnor upplever mycket lätta mellanblödningar vid tidpunkten för ägglossning. Detta beror troligen på de hormonella förändringarna i samband med ägglossningen. Östrogen förtjockar livmoderslemhinnan och utsöndringen av detta hormon är som störst vid ägglossning.

Progesteronet ökar vid denna tidpunkt för att upprätthålla livmoderslemhinnan. Om det inte finns tillräckligt med progesteron när östrogensekretet börjar sjunka kan det uppstå lätta blödningar. Detta varar vanligtvis i 1-3 dagar, inträffar i mitten av cykeln och bör inte vara oroväckande.

Mellanblödningar klimakteriet

Perioden före klimakteriet kan pågå i flera år, och de första symptomen är ofta oregelbunden mens och mellanblödningar.

Perioderna kan komma oregelbunden och det kan förekomma mellanblödningar. Om dessa tecken åtföljs av värmevallningar, viktökning, irritabilitet eller till och med ett depressivt syndrom är det troligt att det rör sig om perioden före klimakteriet.  

P piller mellanblödningar

Tar du p-piller och har du märkt små mellanblödningar utanför din menstruation ? Detta är mycket vanligt och i de flesta fall inte allvarligt. Men det kan vara ett tecken på en sexuellt överförbar infektion. Vi förklarar ! 

Vad är spotting ?

Mellanblödningar utanför menstruationen kallas i medicinska termer "metrorrhagia". De är mer kända under det engelska namnet "spotting".

Spotting är en källa till oro för kvinnor och är en av de vanligaste orsakerna till att de söker gynekolog. Detta leder till att de också slutar ta p-piller.

Orsaker : glömma att ta p-piller, hormonernas verkan

Spotting är oftast relaterat till p-pillrets hormonella verkan, särskilt under de första tre till sex månadernas användning. När det gäller kombinerade orala preventivmedel (östrogen + progesteron) beror denna blödning huvudsakligen på att du missat ett piller.

När det gäller mikrodoserade piller eller piller som endast innehåller progestiner kan denna oväntade blödning dock inträffa även om man inte glömmer pillret.

Om den onormala mellanblödningar kvarstår i mer än tre månader, trots byte av preventivmedel, eller om den blir kraftig, är det tillrådligt att gå till en gynekolog för ytterligare undersökning. 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.