Mellanblödningar : Orsaker och symtom på blödning

Blödning mellan perioderna kan förekomma. Denna blodförlust kallas mellanblödning, utanför menstruationen är den onormal, så den bör inte tas lättvindigt och en gynekolog bör konsulteras för en diagnos. Infektioner, ovariecystor, utomkvedshavandeskap.

Vår läkare berättar om de olika orsaker som kan förklara dem !

Mellanblödningar : Symptom

Det är normalt att ha en liten mängd blodförlust före eller efter menstruationen. Men om blodförlusten utanför menstruationen inte är kraftig och rödbrun kan det bero på flera saker : ägglossning, graviditet utanför livmodern, cystor i äggstockarna eller till och med en könssjukdom.

Det är därför mycket viktigt att ta denna blödning på allvar och att rådfråga en gynekolog. Vår läkare förklarar de olika orsakerna till denna blödning i detalj.

Blödning utanför perioden : ägglossning

Vissa kvinnor upplever mikroblödning eller lätt eller liten blodförlust under ägglossningen. Denna blödning kan visa sig i form av färgat slem, säger gynekologen.

Detta beror på hormonella förändringar i samband med ägglossningen och kan vara i en eller två dagar. Om blödningen fortsätter är det lämpligt att kontakta en gynekolog.

Menstrosor

Ektopisk graviditet : orsaken till blödning 

Ektopisk graviditet, även kallad ektopisk graviditet, inträffar när det befruktade ägget sätter sig utanför livmodern, oftast i äggledarna. Denna nödsituation kan orsaka blödning och buksmärta.

Det kan leda till allvarliga komplikationer och kräver omedelbar läkarvård. Det är därför onormal blödning inte bör ignoreras.

Behandlingen av ektopisk graviditet kan vara medicinsk eller kirurgisk beroende på patientens symtom och graviditetens stadium.

Ektopisk graviditet

Mellanblödningar : cystor i äggstockarna

En annan orsak till denna onormala blodförlust är en cysta i äggstockarna. En cysta i äggstockarna är en fast eller vätskehaltig tumör.

Denna lilla säck, som är mindre än 5 cm stor, kan utvecklas i vilken ålder som helst på äggstockarna. Ett ultraljud av bäckenet är nödvändigt för att visa bilderna av äggstockscystan.

Det är viktigt att ta sig tid att förklara skillnaden mellan en funktionell och organisk cysta, säger vår läkare. Funktionella cystor utvecklas under menstruationscykeln. De måste respekteras.

De bör inte opereras, men kan avlägsnas genom medicinsk behandling. De kan försvinna spontant. I andra fall är det en organisk cysta som kan vara smärtsam och orsaka onormal blödning. För att avlägsna dem krävs ett medicinskt ingrepp.

cystor i äggstockarna

Blödning : kan också orsakas av könssjukdomar

Blödning kan också vara ett tecken på PID, endometrit eller cervicit, säger gynekologen. PID är en infektion i en eller båda äggledarna. Denna symptomfria infektion är en viktig orsak till infertilitet.

Den uppstår när bakterier stiger upp från slidan till livmoderhalsen, vidare till livmoderslemhinnan och sedan till äggledarna. Endometrit är en infektion som drabbar livmoderslemhinnan.

Denna inflammation i livmoderslemhinnan kan vara allvarlig om den inte behandlas snabbt. Detta tillstånd kan orsakas av sexuellt överförbara infektioner (STI), såsom klamydia eller gonorré.

Cervicit är också en inflammation i livmoderhalsen. Den orsakas av bakterier som gonokocker, streptokocker, stafylokocker eller E. coli. Om du har oskyddat sex eller om du har onormala flytningar från slidan ska du kontakta din läkare och testa dig.

Menstrosor

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.