Mensvärk : Ultimata Guiden

MensvärkMensvärk kallas dysmenorré. Primär dysmenorré uppträder vid den första menstruationen och är vanligtvis inte allvarlig. Sekundär dysmenorré förekommer hos unga kvinnor efter puberteten. 

I den här artikeln upptäcker vi de möjliga orsakerna till mensvärk !

Vad hjälper mot mensvärk

Om du har en första episod av mensvärk kan du be din apotekare om råd. Han eller hon kan rekommendera ett receptfritt läkemedel för att lindra mensvärk. De mest effektiva läkemedlen är icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel som minskar utsöndringen av prostaglandiner, som orsakar smärta.

För optimal effektivitet bör du följa de här tipsen :

 • Vänta inte tills smärtan har börjat. Behandlingen är effektivast om du tar den så snart som möjligt 
 • Ta inte två icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel samtidigt
 • Behandlingen är kortvarig : det räcker med två till tre dagar för att få lindring. Om smärtan kvarstår ska du tala med din läkare
 • Överskrid aldrig den högsta rekommenderade dosen och ta den lägsta effektiva dosen.

Denna behandling är kontraindicerad om du har vissa sjukdomar (matsmältningssår, allvarlig hjärt-, lever- eller njursjukdom) och om du har vattkoppor.

Enkla åtgärder kan också minska smärtan under menstruationen.

Du kan :

 • Applicera en värmekälla på magen (en varmvattenflaska)
 • Ta ett varmt bad eller en varm dusch
 • Massera magen
 • Sluta röka (rökning kan vara en förvärrande faktor)
 • Göra lätta övningar (promenader osv.) 

Varför får man mensvärk

För primär dysmenorré : menstruationen kan bli smärtsam på grund av en överdriven topp av prostaglandiner. Dessa hormoner utsöndras av endometriet, livmoderslemhinnan, och deras uppgift är att uppmuntra sammandragningar av livmodern. Syftet är att framkalla menstruationsblodflödet.

För sekundär dysmenorré : Orsaken till menstruationssmärtan beror i detta fall på orsaken till dysmenorré : endometrios, fibroid etc. Orsaken bör då behandlas för att undvika smärta under menstruationen.

Mensvärk utan mens

Alla mensvärk utan mens är inte gynekologiska. De kan också vara av urinskt ursprung (infektion i urinblåsan eller urinröret, cystit eller urinrörsinflammation), mekaniska (stenar) eller intestinala (irritabel tarm etc.).

Det första du bör göra är att rådgöra med din allmänläkare. Efter förhör och en klinisk undersökning kan han eller hon begära ytterligare tester och eventuellt hänvisa dig till din gynekolog om han eller hon misstänker att det är en gynekologisk sjukdom som ligger bakom smärtorna i underlivet. Flera orsaker är möjliga.

Känslig ägglossning

Hormonökningen (ökningen av östrogen) som normalt inträffar varje månad 14 dagar före nästa menstruation orsakar en överbelastning av bäckenet som är besvärande för vissa kvinnor och kan förvärras av ångest.

En cysta i äggstockarna

Hos unga kvinnor är det vanligt att ägget vid ägglossningen stannar kvar i äggstocken (i stället för att "kastas ut") och bildar en så kallad "funktionell" cysta som ofta är smärtsam.

Detta kan behandlas med ett östrogen-gestagen-piller för att reglera de hormonella störningar som gör att cystan bildas. Om detta inte räcker kan cystan avlägsnas genom laparoskopisk kirurgi, vilket gör att man inte behöver "öppna magen".

STI

Denna infektion i äggledarna orsakas oftast av en sexuellt överförd infektion (STI). Det kan sedan leda till smärta i underlivet tillsammans med ovanliga vaginalsekret (ändrad färg, illaluktande, mer rikligt...).

Blodprov och bakteriologiska prover från vulva och vagina gör det möjligt att identifiera den inblandade bakterien och snabbt behandla den med antibiotika. Sökandet efter och behandlingen av partnern/partnerna är viktigt för att alla ska kunna återhämta sig.

Ektopisk graviditet

Om du inte använder preventivmedel (eller har glömt ditt piller) kan du vara gravid. Din smärta i underlivet kan betyda att ägget har befruktats, men att det har planterats utanför livmodern (i en äggledare, en äggstock etc.).

Detta kallas ektopisk graviditet. I detta fall spricker strukturen som innehåller det befruktade ägget vanligtvis 6 till 16 veckor senare, vilket orsakar en kraftig smärta i underlivet som gradvis intensifieras, åtföljd av obehag (svimning) och ibland små mängder blod som får dig att tro att du har mens.

Om graviditeten är tidig kan man med hjälp av en medicininjektion avbryta graviditeten och ta bort det befruktade ägget, annars krävs en laparoskopisk operation.

Mensvärk innan mens

För många kvinnor börjar mensvärk dagen före eller den första dagen av menstruationen och kan pågå i upp till tre dagar. För andra börjar smärtan dock mycket tidigare, en vecka eller mer innan menstruationen börjar.

Många oroar sig för att kramperna är ett tecken på menstruationsproblem. Detta är inte nödvändigtvis fallet, men det är viktigt att förstå vad som är normalt och vad som behöver undersökas närmare.

Mensvärk en vecka innan mens

Kvinnor ser ibland sin menstruation som oundviklig, och kramperna bidrar bara till det obehag de känner en gång i månaden. För att bättre förstå fenomenet ska vi gå igenom några föreställningar om kvinnors biologi.

Varje månad förbereder sig ett ägg för att bli befruktat hos en kvinna i fertil ålder. Om befruktningen inte sker stöts livmoderslemhinnan ut. Livmodern drar ihop sig för att göra detta, och det är dessa sammandragningar som orsakar kramper. Sammandragningarna är oftast starkast strax före eller i början av menstruationen, och smärtan är kraftigast.

Det är logiskt att mensvärk  börjar ungefär samtidigt som menstruationen, men de kan också börja mycket tidigare, till och med en eller två veckor tidigare. Det finns flera orsaker till detta :

 • Våra hormoner fluktuerar under hela månaden, särskilt de kvinnliga hormonerna östrogen och progesteron. Dessa förändringar hjälper kroppen att förbereda sig för menstruation. Ibland kan kroppen dock bli övernitisk och förbereda sig lite för tidigt, vilket utlöser livmodersammandragningar i förtid.
 • Vissa kvinnor är mer känsliga för förändringar i kroppen och kan känna av sin ägglossning. För vissa är det mer en speciell känsla än ett obehag, medan det för andra liknar menstruationssmärta. Oavsett vilken effekt det är, kommer den att växla från den ena sidan av kroppen till den andra, eftersom äggen frigörs en månad från den ena äggstocken och nästa månad från den andra äggstocken. Detta förklarar varför vissa kvinnor upplever liknande symtom under båda månaderna, men att varje äggstock ger olika känslor

Lindra mensvärk

Det finns många lösningar som du kan använda för att bättre leva med din mens och minimera smärtan. Till exempel genom att anpassa din kost, hålla dig vätskekontrollerad och vila. Men om du vill ha en naturlig, effektiv och snabb lösning, följ guiden !

Växter för att lindra mensvärk 

I åratal har växter använts för sina fördelar för våra kroppar. Och det finns många växter. Vi har valt ut 2 växter som kan användas i en infusion för att lindra smärta.

Var försiktig, de flesta av dessa växter rekommenderas inte för barn, gravida och ammande kvinnor och kvinnor som lider av hyperoöstrogenism och hormonberoende cancer (bröst- eller livmodercancer). Vi rekommenderar att du läser kontraindikationerna noggrant innan du tar dem.

Hallonblad

Hallon är en fruktbärande buske i familjen Rosaceae som är infödd i Västeuropa.

Dessa hallonblad innehåller flavonoider och fragin med kramplösande och stärkande egenskaper. De är därför idealiska för att motverka kramper och spasmer på grund av sammandragning av livmodern under mens. 

Förbered din infusion med 1-2 teskedar torkade hallonblad i en kopp kokande vatten i 10 minuter. Ta 3 gånger om dagen före och under din menstruation.

Röllika

Röllika är en flerårig örtartad medicinalväxt i Asteraceae-familjen.

Röllika innehåller flavonoider och azulen, två komponenter som är kända för att vara kramplösande, antiinflammatoriska och avslappnande. Den rekommenderas för att lindra kramper och magsmärtor.

Låt 1 nypa blommande toppar dra i en kopp kokande vatten i 10 minuter. Ska tas 3 gånger om dagen före menstruationens början och under de första dagarna.

Eteriska oljor för att lindra mensvärk

Känner du till fytoterapi ? Detta alternativ till traditionell medicin bygger på användningen av växtextrakt, t.ex. eteriska oljor.

De kan användas ensamma eller i samverkan för att behandla många sjukdomar, t.ex. smärtsamma menstruationer. Hur använder man dem ? Att massera underlivet flera gånger om dagen är fortfarande det mest effektiva sättet.

För att förbereda din massageolja mot smärta, tillsätt några droppar eteriska oljor i vegetabilisk olja, till exempel borageolja (1 droppe eterisk olja för 4 ml vegetabilisk olja), som anses reglera hormonproduktionen och därmed bekämpa premenstruell smärta.

Kontraindikationer ? Rekommenderas inte till barn, gravida eller ammande kvinnor och personer som lider av hormonberoende sjukdomar, mastos eller fibromer. Eteriska oljor bör tas med försiktighet, vi rekommenderar att du informerar dig i förväg om doseringen och andra kontraindikationer som är specifika för varje växtextrakt.

Eterisk olja av dragon 

Om vi skulle välja en enda eterisk olja för att bekämpa smärtsamma menstruationer skulle det utan tvekan vara eterisk olja av dragon, ett kraftfullt kramplösande och antiinflammatoriskt medel.

Den 65-86 % metylchavicol som finns i eterisk olja av dragon gör den till det mest kraftfulla kramplösande medlet för att effektivt och snabbt bekämpa smärta. Eterisk olja av dragon anses också vara förebyggande, eftersom den begränsar återkommande smärta vid framtida menstruationer.

Eterisk olja av muskatellsalvia

Eterisk olja av muskatellsalvia rekommenderas under menstruation för sina kramplösande och lugnande egenskaper.

Den eteriska oljan i muskatellsalvia efterliknar effekten av östrogen som finns naturligt i kroppen, medan linalool och linalylacetat minimerar sammandragningar i livmodern och minskar den ångest och stress som kan kännas under menstruationen. 

Lindra mensvärk snabbt

Det finns några saker du kan göra för att lindra mensvärk snabbt. Det kan ta några timmar innan smärtsamma menstruationer försvinner, så ha tålamod, det går över !

Lösningar som hjälper till att lindra mensvärk snabbt är :

 • Ta ett varmt bad
 • Få tillräckligt med sömn
 • Utövar lätt sport
 • Promenera några minuter varje dag
 • Applicera en varmvattenflaska på det smärtsamma området
 • Ät en hälsosam kost
 • Minska kaffe, te och salt
 • Undvik stressiga situationer
 • Minska eller sluta röka och dricka alkohol

Om du har några frågor om något av dina symtom, eller om något av dessa symtom besvärar dig eller är outhärdligt för dig, tveka inte att rådfråga din läkare eller gynekolog. 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.